Κατάθεση Παπαγγελόπουλου: “Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη”

«Το μόνο αδίκημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας, είναι η ζωοκλοπή. Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Επίσης και το αδίκημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, με τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή.

Νωρίτερα, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ότι «στραγγαλίζουν την αλήθεια» και ότι «παρανόμως έλαβαν κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή», δεδομένου ότι προσήλθε ως μάρτυρας για υπόθεση άσχετη με αυτή που είχε εντολή από την Ολομέλεια η επιτροπή να ερευνήσει. «Σε αυτή την αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα ήταν η έκθεση του Ρήγα. Είναι συμβολικό. Όπως ο πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει. Διάβασα τις διαρροές που κάνατε στον Τύπο. Όταν αναφέρομαι σε Νυρεμβέργη και σε ναζισμό, αισθάνονται στη ΝΔ ότι τους απειλώ; Έχουν τη μύγα και μυγιάζονται», δήλωσε, σύμφωνα με τις πηγές ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Θέμα μεροληψίας για τον Θανάση Πλεύρη έθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος

Στην εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου για τις οποίες εγείρει και ένσταση ακυρότητας, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

«Αν δεχθήκατε την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής, για δηλώσεις που είχαν κάνει, τότε θα έπρεπε να εξαιρεθούν και μέλη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για δηλώσεις τους», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος και απευθύνθηκε στον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη: «Υπάρχει θέμα μεροληψίας. Ήσουν συνήγορος του Σαμαρά. Κύριε Πλεύρη, δεν γίνεται να υπηρετείς δύο κυρίους. Έχω ζητήσει επίσης την εξαίρεση των βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Κώστα Κυρανάκη για δηλώσεις που έχουν κάνει προκαταλαμβάνοντας την ενοχή μου».

Σε άλλη στιγμή της κατάθεσής του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και δήλωση που είχε κάνει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ότι δεν γνωρίζεται με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον έχει δει όταν βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους. «Οι μάρτυρες που ήρθαν και κατέθεσαν για την υπόθεση της Novartis, δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για μένα. Μόνο ο Μανιαδάκης είπε ότι γνώριζε το σκυλάκι μου και είπα μην μπλέξει με το σκυλάκι μου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην τελευταία γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι, για εξέταση, τα μη πολιτικά πρόσωπα, πηγή της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, σχολιάζει: «Στον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αρέσει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, στο σκέλος που επισημαίνεται ότι τυχόν παραπομπή υπουργού συνεπάγεται και παραπομπή τυχόν συμμετόχων, ακόμη και αν έχει αρχειοθετηθεί υπόθεση που τους αφορά. Δεν είναι δυνατό όμως να υπάρξει αλά καρτ εφαρμογή της γνωμοδότησης. Αυτοί που πανηγύριζαν για τη γνωμοδότηση, διαβάζοντάς την καλύτερα, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να επισήμανε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να εξεταστούν ως ύποπτοι αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι δεν μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για να συμβάλλουν στη διερεύνηση της εξεταζόμενης υπόθεσης.

Πηγές ΚΙΝΑΛ: «Μετά τους Ναζί, ο κ. Παπαγγελόπουλος θυμήθηκε τη χούντα»

Πηγές από το Κίνημα Αλλαγής στην προανακριτική επιτροπή αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο και την εξής αποστροφή της κατάθεσης του: «Θυμήθηκα χθες μια ιστορία, με αφορμή ένα άρθρο. Στις 21.8.1941 δολοφονήθηκε από κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Τότε οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που είχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα, διαφορετικά θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι, οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι αναρχικούς σε κακουργήματα και τους θανάτωσαν εντός της ναζιστικής προθεσμίας, υπακούοντας τις εντολές των Ναζί. Ακόμη και οι δοσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικών απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας».

Όταν ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισήμανε στον κ. Παπαγγελόπουλο πως δεν έχει βάση ότι η επιτροπή πιέζεται να τελειώσει, τότε ο πρώην υπουργός είπε ότι οι πιέσεις στις οποίες αναφέρθηκε είναι εκτός Βουλής.

«Πρώτα οι ναζί και μετά η χούντα», σχολιάζουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής για τους συνειρμούς που κάνει, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του κατάθεσης, ο κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδοντάς του και την εξής αποστροφή: «Υπήρχε άνθρωπος πάνω από την κάλπη στην Ολομέλεια να ελέγχει τι ψηφίζουν οι βουλευτές, στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Έχω ζήσει επί επταετίας. Ο χωροφύλακας τότε, για τα δημοψηφίσματα του Παπαδόπουλου, στεκόταν έξω από την αίθουσα. Εδώ είχαν άνθρωπο πάνω από την κάλπη. Δεν με νοιάζει για μένα. Για την τιμή του πολιτικού κόσμου τα λέω αυτά».

About Author