Εφορία: 2 στους 3 δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση – Ολοταχώς για παράταση

Με την ισχύουσα προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης για την χρήση του 2019 να εκπνέει σε δύο εβδομάδες (30 Ιουνίου) ο ρυθμός υποβολής παραμένει σχετικά αργός. Οι φορολογούμενοι δείχνουν να μην βιάζονται, με αποτέλεσμα μέχρι και χθες (15 Ιουνίου) οι δύο στους τρείς (πάνω από 4.000.000) να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.451.765 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6.500.000. Ο αντίστοιχος αριθμός δηλώσεων την ίδια περίοδο του 2019 έφθανε τα 3.000.000. Καθώς λοιπόν απομένει η υποβολή άνω των 4.000.000 δηλώσεων στο Taxis από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου, η παράταση της προθεσμίας είναι βέβαιη και μένει να φανεί, τις επόμενες μέρες, το εύρος της (πιθανότερο σενάριο η λήξη στις 25 Ιουλίου).

Απέχουν οι λογιστές

Ταυτόχρονα, οι λογιστές-φοροτεχνικοί αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων, καλούμενοι να εντάξουν πελάτες τους σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσα σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτόγνωρη κατάσταση οι λογιστές και φοροτεχνικοί προχωρούν σε 24ωρη αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟ. Φ.Ε.Ε) αναφέρονται τα εξής:

«Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα».

Σημειώνεται ότι για φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση 2%.

Πηγή: sofokleousin.gr

About Author