Μητσοτάκης: Απειλή για την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία- Νετανιάχου: Ευημερία μέσα από την ασφάλεια

Η επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ο τουρισμός ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως απειλή τις  τουρκικές ενέργειες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας. Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση προς τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όσον αφορά στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες.  Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε εργαστεί σκληρά, με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών».

«Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Συζητήσαμε το μήκος του αγωγού EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο», είπε ο κ. Νετανιάχου και πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα αλλά και το έργο. «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις εκεί», πρόσθεσε.

 

About Author