Γ. Κατρούγκαλος: Ο συμβιβασμός για την υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία είναι αποδεκτός

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News24/7 αξιολόγησε τη Συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία, σχολίασε τις ζωηρές επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν γι’ αυτήν, άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και εξέφρασε την άποψή του για την πορεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Αναγνωρίσατε ως θετική εξέλιξη την υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία. Ποια άλλα βήματα θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστούν πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα;

Πράγματι η Συμφωνία αποτελεί ένα κατ’αρχήν θετικό βήμα, στο βαθμό όμως που θα ενταχθεί σε μία συνολική στρατηγική. Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ώστε να ξέρουν όλοι ότι η Κρήτη έχει σειρά. Και στη συνέχεια, να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο ώστε αδρανοποιηθούν οι συνέπειες από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Γενικότερα, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία έχει μια σταθερή, αναθεωρητική στρατηγική απέναντι στη χώρα μας. Απέναντι σε αυτή τη συνεκτική πολιτική, η κυβέρνηση αντιδρά με αμηχανία, παλινωδίες και αντιφάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για παράδειγμα, λίγο καιρό πριν έβρισκε ότι μόνο λεκτικές είναι οι τουρκικές απειλές και ότι δεν διανύουμε περίοδο ιδιαίτερης έντασης. Η πολιτική μας απέναντι στη γείτονα πρέπει να βασίζεται στην ορθή ανάγνωση της πραγματικότητας και να είναι διττή: αφενός να ασκεί με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεων, ιδανικά πριν εκδηλωθούν, αλλά και να αποκαταστήσει τη δυνατότητα διαλόγου μαζί της, με πρώτο βήμα την εφαρμογή συγκροτημένων ΜΟΕ.

Για τη Συμφωνία υπήρξαν κάποιες ζωηρές επιφυλάξεις, κάποιες εξ αυτών από τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Θεωρείτε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την Αιγιαλίτιδα ζώνη και την επήρεια των ελληνικών νησιών;

Θεωρούμε αποδεκτό συμβιβασμό την υπογραφή της Συμφωνίας σήμερα, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο σας περιέγραψα.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδω

About Author