Μια ιστορία με δράκους… – Σε απόγνωση 800 εργαζόμενοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια περίπου 800 πρώην εργαζόμενοι στην Χ.Κ.Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία κλπ) περίμεναν οτι μετά την πώληση ενός κτιρίου θα εισπράξουν ενα μικρό μόνο τίμημα (περίπου 25%) από τα χρηματικά ποσά (αποζημιώσεις-δεδουλευμένα) που τους όφειλε η πτωχευμένη επιχείρηση..

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι βρίσκονται μακροχρόνια σε οικονομικά οριακές καταστάσεις και είχαν μια μικρή ελπίδα. Στη χώρα που ζούμε όμως, μια θετική για τους εργαζόμενους εξέλιξη μοιάζει με παραμύθι και κάθε παραμύθι έχει και έναν δράκο. Τον ρόλο του δράκου ανέλαβαν δυο Τράπεζες (η Αλφα κυρίως αλλά και η Πειραιώς) οι οποίες έσπευσαν να κάνουν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους διεκδικώντας τα περισσότερα από τα χρήματα.
Η πτώχευση έγινε με τον προηγούμενο νόμο ο οποίος έδινε προνόμιο στους εργαζόμενους (και το Δημόσιο) και οι Τράπεζες το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν ακόμα ωστόσο πως όταν μετά απο 4-5 χρόνια η υπόθεση συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν αυτά τα χρήματα γιατί ήδη ισχύει ενας άλλος νόμος (που ψήφισε η κυβέρνηση του 2015) ο οποίος δίνει προνόμιο στις Τράπεζες.
Να συγχαρούμε τις Τράπεζες που διεκδικούν να πληρωθούν για τον τίμιο ιδρώτα τους, να συγχαρούμε και την κυβέρνηση του 2015 που άλλαξε τον νόμο υπερ των Τραπεζών…

Γιάννης Παντελάκης (fb)

“Τραπεζική δικτατορία: Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έκαναν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας». Η πρώτη διεκδικεί το 65% του εκπλειστηριάσματος. Θέλουν να τα πάρουν όλα. Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστη για τα δικαιώματα και τους κόπους απολυμενων εργαζομενων. Το άγος αυτό έχει και πολιτικές ευθύνες.”
Τα παραπάνω έγραψε στο fb o δημοσιογράφος..
Χρήστος Ζέρβας μετά την κατάθεση ανακοπής από Alpha Bank και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ που ζητούν να προηγηθούν στις εξοφλήσεις. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα εργαζόμενο από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας, με την καταβολή να γίνεται στις 17 Ιουλίου, αλλά…
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και οργισμένες στα σόσιαλ μίντια από πρωην εργαζόμενους στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σταχυολογούμε:➤Για το νόμιμο και το ηθικό και την απελπισία μας…Σχεδόν δεκα χρονια έχουν περάσει από τότε που έκλεισε η «Ελευθεροτυπία» και ουδείς από τους 850 που ήμασταν εκεί έχει πάρει έως τώρα ένα ευρω ως αποζημίωση ή για τα δεδουλευμένα του. Σε πολλούς από εμάς τα χρωστούμενα είναι παρα πολλά: η Ε ήταν μέχρι κάποια στιγμη σταθερό μαγαζί και οι περισσότεροι είχαμε συμπληρώσει πολλά χρόνια εργασίας εκεί. Να όμως που μετά από πολυετή ταλαιπωρία, το θάνατο πέντε συναδέλφων μας εν τω μεταξύ και δύο ολόκληρα χρόνια αφότου πουλήθηκε το κτίριο της «Ε», είχαμε την ελπίδα ότι θα πάρουμε ένα μικρό μέρος (το ¼ περίπου) από όσα μας χρωστούν από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις τώρα, στις 17 Ιουλίου. Ο πίνακας διανομής είχε δημοσιευτεί, όλα ήταν έτοιμα αλλά… Σήμερα κατέθεσαν ανακοπές η Alpha Bank και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ προσβάλλοντας την κατάταξή μας ως εργαζομένων και ζητώντας να προηγηθούν στις εξοφλήσεις. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, τα ποσά οφειλής προς τις Τράπεζες δεν είναι μικρά, ωστόσο είναι ασήμαντα σε σχέση με τα κεφάλαια των Τραπεζών και των ενισχύσεων που λαμβάνουν ή θα λάβουν.Η εμπλοκή δεν είναι μικρή: είναι μακροχρόνια (δικαστήρια από τον Πρωτοδικείο έως ίσως και τον Άρειο Πάγο), πιθανόν 2-4 ετών και κοστοβόρα. Κι αυτό ενώ εχουμε συναδέλφους που αγωνίζονται για να επιβιώσουν, πολλοί είμαστε άνεργοι, εχουμε παιδια και μετά από δεκα χρόνια αυτά τα χρήματα θα ήταν γι αυτή την εποχή μια μεγάλη ανακούφιση. Οι τράπεζες, μας εκτέλεσαν κανονικά. Ζητώ απ΄όποιον μπορεί να γράψει ή να κοινοποιήσει αυτή την περιπέτεια των 850 μας- που πολλοί από εμάς σταθήκαμε δημοσιογραφικά στο πλευρό άλλων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται. Είναι η σειρά μας να ζητήσουμε τουλάχιστον να δημοσιοποιηθεί αυτή η τεράστια αδικία.
Ναταλί Χατζηαντωνίου

➤ Εννέα ολόκληρα χρόνια, από τότε που έκλεισε η “Ελευθεροτυπία” οι εργαζόμενοί της περιμέναμε να πάρουμε έστω κάποια λίγα χρήματα από αυτά που δικαιούμαστε. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα εργαζόμενο από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας. Αναθαρρήσαμε, χαρήκαμε, γελάσαμε, κάναμε σχέδια. Και μόλις σήμερα μάθαμε ότι η “Alpha Bank” και Τράπεζα Πειραιώς έκαναν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους. Η 17η Ιουλίου που θα ήταν ημέρα ανάσας για πάνω από 800 άτομα, δεν θα υπάρξει. Μπήκαν στη μέση οι τράπεζες και μας την στέρησαν, αν και γνωρίζουν ότι προηγούνται οι εργαζόμενοι.Αυτά γιατί είμαι τόσο συγχυσμένη και εκνευρισμένη που ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω να κλάψω ή να αρχίσω να ουρλιάζω.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου


***
➤ Εννέα χρόνια μετά κι αυτός ο γολγοθάς δεν τελειώνει. Πιστέψαμε ότι σε λίγο καιρό, στις 17 Ιουλίου συγκεκριμένα, θα παίρναμε οι 800 τόσοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έστω κάποια από τα χρωστούμενα και δεδουλευμένα μας.
Και τι ανάσα θα ήταν αυτή για όλους μας. Και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εμάς τα προορίζαμε για χρέη,οφειλές, δανεικά, υποχρεώσεις.
Όταν όμως κάνεις σχέδια έίναι γνωστό ότι ο Θεός γελάει.
Και στη δική μας περίπτωση, γελάει ο θεός του χρήματος. Τράπεζα λέγεται.
Πειραιώς και Alpha έκαναν ανακοπές παρόλο που με τον παλιό νόμο προηγούνται οι εργαζόμενοι. Και αυτό σημαίνει ότι θα φάμε άλλη μια 4ετία στο περίμενε.
Αυτή η ιστορία έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου. Και εμείς είμαστε οι ήρωες του Μπέκετ που περιμένουν εις μάτην τον Γκοντό.
Χρυσούλα Παπαϊωάννου
***
Να μιλήσουμε με όρους οικονομίας θέλετε; Ωραία. Αν οι 800 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας έπαιρναν αυτό το πενιχρό 22% από όσα τους οφείλονταν σε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, κάποιον λογαριασμό ή κάρτα θα πλήρωναν, κάποιο παντελόνι θα αγόραζαν, κάπως αυτά τα χρήματα θα κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά. Αν θα πάνε στις Τράπεζες, θα χρησιμεύσουν σε bonus για goldenboys ή για κάποιο δάνειο σε ” εξέχοντα” πολιτικά πρόσωπα, να αγοράσουν κάποιο σπίτι του Βολταίρου, στην αλλοδαπή… ΑΝΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΛΛΟΣ!!!
Ορέστης Σχινάς

 

Πηγή: Zoornalistas

About Author