Κοροναϊός: Αυτά είναι τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τον Τουρισμό – Ποιες διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται από 15 Ιουνίου

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, τις ακριβείς λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τη νησιωτική χώρα καθώς η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου.

Τα μέτρα θα αφορούν σε τρεις άξονες:

  • Στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη
  • στις αεροδιακομιδές
  • στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευθεί 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία και αναμένεται να αυξηθούν σε 790 αν χρειαστεί.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό επεσήμανε ότι οι όλες οι δομές είναι έτοιμες. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διασύνδεση των νησιών με Νοσοκομεία της Αθήνας. Για τις κινητές μονάδες Υγείας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα μεταφέρονται σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές.

Αεροδιακομιδές

Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Το σχέδιο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας κατ’αρχήν την άρση της απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία από τις 15 Ιουνίου για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς) και διατηρείται η απαγόρευση για Μ. Βρετανία και Τουρκία.

Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται από 15 Ιουνίου όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων).

Από 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 30/6 θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Επιτρέπεται επίσης από 1η Ιουλίου ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ.  Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους.

Σχετικά με τις αφίξεις από 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες προέλευσης όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται επίσης δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

 

About Author