“Πράσινο φως” για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ έδωσε το Eurogroup

Την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αποτελούν τα κέρδη ομολόγων και τα υπόλοιπα σχετίζονται με τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου αποφάσισε το Eurogroup.

Τα κέρδη ομολόγων δεν θα οδεύσουν για επενδύσεις αλλά για αποπληρωμή χρέους, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν ταμειακά διαθέσιμα και να ενισχυθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για την έκτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με βάση τη θετική εισήγηση της Κομισιόν.

Ωστόσο, το βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών είναι η υγειονομική κρίση και η προσπάθεια για πολιτική συμφωνία αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης αξίας 750 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η πολιτική απόφαση να ληφθεί το αργότερο τον Ιούλιο, ούτως ώστε τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έως το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί πλήρως από την αρχή του 2021.

Πρόκειται για το τριο πακέτο δόσεων που ενεργοποιείται μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο στα μέσα του 2018. Διατίθεται 1 δόση ανά εξάμηνο έως τα μέσα του 2022, αλλά στην αρχή της ενισχυμένης εποπτείας κατεγράφη καθυστέρηση κατά 1 δόση. Σημειώνεται πάντως ότι ο βασικός όρος της ενισχυμένης εποπτείας ο οποίος αφορά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 έχει παγώσει για φέτος λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής.

About Author