Κοροναϊός: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης των μέτρων και ανοίγματος του τουρισμού

Φόβους για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, λόγω των φαινομένων συνωστισμού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και του επικείμενου «ανοίγματος» του τουρισμού εκφράζουν οι επιστήμονες.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι επιστήμονες δεν παύουν να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με τη χαλάρωση που δείχνουν πολλοί πολίτες σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, τα κρούσματα μπορεί να εκτροχιαστούν.

Οι εικόνες συνωστισμού σε μπαρ και κλαμπ στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της χώρας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα 97 κρούσματα το διάστημα 4-8 Ιουνίου, το κρούσμα κοροναϊού σε εκπαιδευτικό στην Ξάνθη που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τέσσερα σχολεία και το επικείμενο «άνοιγμα» των διεθνών πτήσεων από και προς Ελλάδα από τη Δευτέρα, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για μία εβδομάδα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης, με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καθηγητής αγγλικών, ο οποίος έκανε μαθήματα σε τάξεις και των τεσσάρων σχολείων, διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ και οι δάσκαλοι που υπηρετούν σε αυτά και ήρθαν σε επαφή με τον συνάδελφό τους, έχουν τεθεί σε δεκαήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.

Στην πόλη της Ξάνθης εξακολουθεί να βρίσκεται κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για να συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε δημόσιες Υπηρεσίες. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε «συγκρατημένα ανήσυχος», εξηγώντας πως μπορεί να αυξάνονται τα κρούσματα στην Ξάνθη, ωστόσο «μετά τα μαζικά τεστ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ξέρουμε πλέον πώς πρέπει να κινηθούμε και ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε, οπότε ανάλογα θα πράξουμε». Ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα για να μην συνεχιστεί να ταλαιπωρείται η τοπική κοινωνία της Ξάνθης και να υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι να γίνουν προληπτικά τεστ σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, πόρτα- πόρτα». Μόνο έτσι, όπως σημείωσε, θα βρεθούν οι θύλακες που συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα. «Πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύψας: Σε δύο βδομάδες θα έχουμε περισσότερα κρούσματα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε μιλώντας στον Σκάι πως οι εικόνες συνωστισμού των προηγούμενων ημερών θα «δώσουν» περισσότερα κρούσματα σε δύο εβδομάδες. Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες, καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό θα φανεί στην καμπύλη. Σε δύο βδομάδες, εκτίμησε, θα έχουμε «ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά». «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ. Αναφερθείς στο ζήτημα του τουρισμού και στο άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός», καθώς και ότι «αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους».

About Author