Στ. Πέτσας: Ιστορικής σημασίας εξέλιξη η υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία

Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την υπογραφή που αναμένεται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών της συμφωνίας του Νίκου Δένδια με το Λουίτζι Ντι Μάιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική συμφωνία» είπε ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι είναι «ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός παρά το γεγονός ότι όπως πρόσθεσε είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κοροναϊού είναι παρούσα και υπογράμμισε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226 χιλιάδες τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Ξάνθη.

Στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να επαναφέρουν την καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν θα επανέλθει η δια ζώσης ενημέρωση και θα γίνεται καθημερινά μόνο γραπτώς.

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σαντορίνη, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, είπε ο κ. Πέτσας, «μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 15 Ιουνίου θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Την ίδια μέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας, ξαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε ως εδώ: άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία. Η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας

 

About Author