Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες της ΕΕ από το ταμείο ανάκαμψης

Την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού, καθώς η κυβέρνηση έλαβε γρήγορα μέτρα και η οικονομία της ήταν σε καλή κατάσταση όταν ξεκίνησε η κρίση, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist με τίτλο: «Ευρωζώνη: Αναζητώντας το ‘εμβόλιο’ για τον κορωνοϊό».

Μιλώντας στο  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι για φέτος έχουν αρθεί πλήρως οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεσμεύεται από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού της προγράμματος.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε, κατ’ αρχήν, ότι , θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παραπέμποντας το θέμα στο μέλλον και σημειώνοντας ότι τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο μέχρι και το 2028 δεν θα είναι μόνιμα: «Περιμένουμε πρώτα να δούμε τις προτάσεις των κρατών μελών για το ταμείο ανάκαμψης και μετά θα συζητήσουμε για τις επιμέρους δράσεις», είπε .

Παραδέχθηκε πάντως, ότι μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό και τα ταξίδια, θα είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες της ΕΕ από το ταμείο ανάκαμψής των 750 δισ. ευρώ με 22,6 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας ότι δημιούργησε τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15,7 δισ. ευρώ που είχε σχηματισθεί με κεφάλαια του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανεξετάσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός δεύτερου τμήματος των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει μετά τη φετινή ύφεση μία παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας της, με πιθανή αύξηση του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης. Αν, είπε, εγκριθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια. Είναι μια οικονομία που είχε συνεχείς υπεραποδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο και φέτος, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές κάτι που είναι πολύ θετικό είπε ο κ. Σεντένο για να καταλήξει «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας και Αυστρίας, σχετικά με το ύψος των επιχορηγήσεων αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει τώρα τρόικα, αλλά τα χρήματα δεν θα είναι «δωρεάν» καθώς θα συνοδεύονται από όρους. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και θα υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς, όπως είπε, και οι τέσσερεις αυτές χώρες που φαίνονται τώρα να έχουν αντιρρήσεις, έχουν μόνο να κερδίσουν από μια συνολική Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, αφού ο κύριος όγκος των εξαγωγών τους έχει κατεύθυνση την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η σημερινή κρίση είναι τελείως διαφορετική για την Ελλάδα από αυτή πριν από δέκα χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτή της Ευρωζώνης πριν τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι η κρίση δεν θα την ρίξει κάτω. Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν όροι που θα συνδέονται με τη χορήγηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Σεντένο είπε ότι θα υπάρχουν κανόνες για την εκταμίευσή τους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρχει τρόικα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα λάβει τους περισσότερους πόρους – 32 δις. ευρώ, από τα οποία τα 22,6 δις. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις – από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία, προσθέτοντας ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τη χορήγηση των πόρων αυτών στη Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες.

About Author