Τζορτζ Κλούνεϊ για Φλόιντ: Ο ρατσισμός είναι η πανδημία των ΗΠΑ

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Daily Best τοποθετήθηκε για τη δολοφονία Φλόιντ και μίλησε ανοιχτά για την «πληγή» του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Ο διάσημος ηθοποιός αναφέρει:

«Υπάρχουν λίγες αμφιβολίες ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε. Τον είδαμε ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών. Τώρα βλέπουμε την ανυποχώρητη αντίδραση στη βίαιη στάση του συστήματος για μία μερίδα των πολιτών όπως το 1968, το 1992 και το 2014. Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν αυτές οι διαδηλώσεις. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μην σκοτωθεί κανένας άλλος άνθρωπος. Αλλά επίσης ξέρουμε ότι θα υπάρξει μία μικρή αλλαγή.

Ο θυμός και η δυσαρέσκεια που βλέπουμε να υπάρχουν για ακόμη μία φορά στους δρόμους, μας υπενθυμίζουν πόσο λίγο έχουμε μεγαλώσει σαν χώρα από το “προπατορικό αμάρτημα” της σκλαβιάς. Το γεγονός ότι δεν αγοράζουμε και πουλάμε πλέον ανθρώπους δεν είναι παράσημο τιμής», γράφει ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζει την ανάγκη της αλλαγής και ολόκληρου του συστήματος που θρέφει το μίσος και τον ρατσισμό:

«Χρειάζεται συστημική αλλαγή στον τρόπο επιβολής του νόμου και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής και πολιτικούς που να μπορούν να αντικατοπτρίζουν την απονομή δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες ισόνομα. Όχι ηγέτες που να υποδαυλίζουν το μίσος και τη βία με ιδέες όπως το να πυροβολείς πλιατσικολόγους, κάτι το οποίο δεν είναι κάτι λιγότερο από ένα ρατσιστικό σύνθημα».

Ο ρατσισμός είναι δική μας πανδημία. Μας μολύνει όλους και έχουν περάσει 400 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε βρει εμβόλιο. Φαίνεται ότι έχουμε σταματήσει να ψάχνουμε για ένα τέτοιο και ότι προσπαθούμε μόνο να γιατρέψουμε τις πληγές ατομικά. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά πάνω σε αυτό… Απλά θυμηθείτε ότι εμείς δημιουργήσαμε αυτά τα προβλήματα, οπότε, μπορούμε να τα λύσουμε και υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φέρουμε την αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα: Η ψήφος», καταλήγει ο Τζορτζ Κλούνεϊ στο άρθρο του.

 

 

 

About Author