ΣΥΡΙΖΑ: Το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη

«Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων, αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Επισημαίνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο «η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», καθώς «οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται». Προσθέτει ότι η πανδημία του κορονοϊού, «που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η βασική πηγή του προβλήματος είναι «το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων», ενώ αναφέρει ότι, όπως και στον κόσμο και στην Ελλάδα «βιώνουμε πλέον μια περίοδο “περιβαλλοντικής βαρβαρότητας”». Υπογραμμίζει ότι αυτό επιβάλλει την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών «στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης». Μια στρατηγική που, όπως αναφέρει, οριοθετείται από τις κατευθύνσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και, κυρίως, από τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των πολύμορφων κινημάτων, της Αριστεράς και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, που εμπνέονται και συμμαχούν με στόχο να «αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα».

«Είναι η ώρα της φύσης. Οφείλουμε να την αφουγκραστούμε, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη», είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι σε καιρό κλιματικής και υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας με καινοτόμες ιδέες, «είναι αυτές που μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο στη γεωργία, στον δευτερογενή τομέα, στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό». Υπογραμμίζει ότι «οι πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το τρίπτυχο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την χώρα για την προστασία του Περιβάλλοντος, ανακοινώνοντας έτσι και τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση των κινημάτων αύριο, Παρασκευή, στις 6 μμ, στην πλατεία Συντάγματος.

About Author