Συρίγος: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο με την Τουρκία

“Η Τουρκία έχει περάσει εδώ και αρκετό διάστημα από το στάδιο που γάβγιζε στο στάδιο που ετοιμάζεται να… δαγκώσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο ακαδημαϊκός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος.

«Εάν βρει ευκαιρία θα δαγκώσει. Επομένως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Τα όσα ακούγονται ότι θέλει συνεργασία και διάλογο, είναι λόγια του αέρα», είπε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ της Κύπρου.

Σχετικά με τις απειλές για αποστολή νέου κύματος μεταναστών από την Τουρκία, στον Έβρο, ο κ. Συρίγος είπε:

  • Επεσήμανε ότι η Τουρκία στην παρούσα φάση διατηρεί τρία ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο.«Στην Συρία και την Λιβύη η Τουρκία είναι ένας από τους παίκτες και η παρουσία της διασφαλίζει ότι θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο ισχυρός παίκτης χωρίς παρουσία άλλων μεγάλων δυνάμεων και θεωρεί ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις αντιλήψεις της για ισχυρή χώρα.

Επιπλέον ο κ. Συρίγος απάντησε επίσης για το θέμα της οριοθέτησης και ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και υπογράμμισε πως από το 1970 η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα.

Ο κ. Συρίγος εξήγησε πως η Τουρκία άρχισε να αποθρασύνεται όταν άρχισε να αποκτά οικονομική ισχύ. «Αυτό της έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και σιγά σιγά πέρασε στο επόμενο βήμα που ήταν να παίζει τον ρόλο μιας χώρας που διαπραγματεύεται για σοβαρές διενέξεις».

Η Τουρκία, όπως εξήγησε άρχισε να επεμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνο στα διάφορα πεδία των διενέξεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε ο νεο-οθωμανισμός.

About Author