Ένταλμα σύλληψης για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της Samsung

Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Σεούλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του αντιπροέδρου της Samsung Τζει Γ. Λι, ως ύποπτου για απάτη.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας που επί της ουσίας διοικεί τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, διαθέτει προσωπική περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 12ετους φυλάκισης.

Η υπόθεση αφορά σε μια συγχώνευση στην οποία προχώρησε ο όμιλος το 2015 που όπως φαίνεται «κανόνισε» ο Λι προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του πατέρα του, Λι Κουν-χι, στη θέση του επικεφαλής της Samsung.

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι.

Ο 51χρονος άνδρας, το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετη φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Εν τέλει εξέτισε μόνο το ήμισυ της ποινής του, όμως οι Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς δεν έκλεισαν ποτέ το σχετικό φάκελο.

Κατά το τότε κατηγορητήριο, ο Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι. Το κεντρικό περιφερειακό δικαστήριο της Σεούλ θα εξετάσει το αίτημα της εισαγγελίας στις 8 Ιουνίου.

Σε δήλωσή τους οι δικηγόροι του εξέφρασαν «βαθιά λύπη» για την απόφαση της εισαγγελίας, προσθέτοντας ότι ο Λι είχε συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

About Author