Παραδοχή Σοφίας Νικολάου στη Βουλή ότι ήταν τιμωρητική η μεγαγωγή Βασίλη Δημάκη

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, παραδέχθηκε ότι ήταν εκδικητική η μεταγωγή του κρατούμενου, Βασίλη Δημάκη, που πραγματοποίησε απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να του αποδοθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η Σοφία Νικολάου εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι «η υπόθεση Δημάκη πρέπει να πάψει να είναι εμβληματική». Αναφέρθηκε στη μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά λέγοντας πως «ο συγκεκριμένος κρατούμενος ξεσήκωσε την φυλακή και είχε και επικοινωνία και με άλλες φυλακές με αποτέλεσμα κρατούμενοι να απέχουν από τις εργασίες τους». Τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να λέει ψέματα, να προσβάλλει τους κρατούμενους, να τους εκφοβίζει λέγοντας ότι θα πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει την φυλακή του και να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας. Οι φυλακές έχουν διοίκηση». Υποστήριξε επίσης ότι Βασίλης Δημάκης «είπε ψέματα πως του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «κάποιοι ίσως θα επιθυμούσαν να έχουμε κρούσματα και θάνατο για να νομιμοποιήσουν επαναστατικές γυμναστικές. Κάποιοι έχουν αλλεργία στα αυστηρά μέτρα που λάβαμε». Μάλιστα αναρωτήθηκε ρητορικά «τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κορονοϊό και φυλακές. Θα είχαμε κρούσματα στις φυλακές, εξάπλωση κρουσμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας με βέβαιους θανάτους».

Η στάση της προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε πως «κάνατε μια εκδικητική μεταγωγή, παραπλανήσατε την αντιπολίτευση ,τον ίδιο και τον δικηγόρο του».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε πως «ποτέ δεν περιμέναμε να απευθύνεται μια γενική γραμματέας στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας “αυτοί είστε”. Στις συμπεριφορές, τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κ.Νικολάου θα είμαστε απέναντι. Η συμπεριφορά της είναι κωμική και κωμικοτραγική».

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ,  Μαρία Κομνηνάκα, τόνισε ότι καταγράφηκε πως «η παραδοχή ότι ο Δημάκης μεταφέρθηκε επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά του δείχνει το ότι η αντίδραση της γενικής γραμματέως ήταν εκδικητική».

Σπ.Λάππας – Γ.Ψυχογιός: Ωμό αυταρχισμό αντί σωφρονιστικής πολιτικής εφαρμόζει η κυβέρνηση στις φυλακές

«Την απουσία σωφρονιστικής πολιτικής και την εμμονή στο δόγμα της άμετρης καταστολής και του αυταρχισμού διακήρυξε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, δια της γ.γ. Αντεγκληματικής πολιτικής, Σ.Νικολάου, η οποία εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θράσος και προκλητικότητα», τονίζουν με κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «φάνηκε μάλιστα αμετανόητη για την τραγική διαχείριση της “υπόθεσης Δημάκη’, παρά τη συντριπτική υποχώρησή της, και με περισσή αναίδεια εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους. Πιπιλίζοντας τη γνωστή καραμέλα του νόμου Παρασκευόπουλου, που δήθεν αποφυλάκισε 14.000 κρατουμένους, φάνηκε πια ότι η πολιτική της ΝΔ καθορίζεται από τα fake news».

«Φάνηκε όμως ταυτόχρονα η πλήρης άγνοια των φυλακών και των αναγκών τους: Μπροστά μάλιστα στην ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου, επαναλάμβανε μονότονα τα ευρήματα των ελέγχων και τα ποντίκια που ανακάλυψε σε μια φυλακή. Καμία εξήγηση ωστόσο δεν έδωσε για τις απευθείας αναθέσεις σε «φίλους», ούτε για τις ακριβοπληρωμένες, και πάλι με απευθείας ανάθεση, δημόσιες σχέσεις της Γραμματείας. Τέλος, ενώ υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» για ασφάλεια στις φυλακές, δεν δικαιολόγησε τις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους θανάτους που συμβαίνουν διαρκώς», τονίζουν οι Σπ.Λάππας και Γ.Ψυχογιός.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέταξαν την ανάγκη χάραξης σωφρονιστικής πολιτικής «που να συμβαδίζει με τα δεδομένα του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έγινε την περίοδο 2015 – 2019 στη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Αντίθετα, με την ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η χώρα βαδίζει και πάλι στη διεθνή απαξίωση, αφού επιλέγει το μοναχικό δρόμο της άμετρης καταστολής αντί της ουσιαστικής πολιτικής ανθρωπισμού και επανένταξης», τονίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

About Author