Ντ. Μπακογιάννη: «Συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα – Γεννηματά και Πρωθυπουργού γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται»

“Υπάρχει μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και προς τους Αμερικάνους και προς τους Ευρωπαίους” δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα fm» επισημαίνοντας, ωστόσο, πως “αυτή τη στιγμή η Δύση θα πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά κάρτ Δύση δεν υπάρχει”.

Διαπιστώνοντας σύγκλιση απόψεων όλων των δυτικών δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι η χθεσινή είδηση για την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη “είναι σαφώς μια κλιμάκωση”. “Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει ο Ερντογάν τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι” σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ως “κεκτημένο πλέον” την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα σε μια βεντάλια ζητημάτων, όπως η οικονομία και η φύλαξη των συνόρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, “κανένας δεν υπολόγιζε αυτό το μέγεθος της στήριξης” με φόντο το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης υπενθύμισε η κ. Μπακογιάννη, περιγράφοντας ότι “τώρα η Ευρώπη ενοποιείται δυναμικά και αυτό έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία”. Με αυτά τα δεδομένα, η “κίνηση του Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική και ξέρει ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική κρίση” περιέγραψε η πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως “όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής”. Στον αντίποδα, “η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια διπλωματική κινητοποίηση ενημερώνοντας φίλους και εταίρους” συνέστησε η πρώην υπουργός, τασσόμενη υπέρ μιας “συνολικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας”, η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και διεθνούς δικαίου.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τον Έβρο ότι η πολιτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, ενώ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρότι οι συνεννοήσεις μεταξύ των κ. Τσίπρα και Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό “γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται”, κατέληξε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

 

 

 

 

About Author