Ανταρσία στελεχών και εργαζομένων στο Facebook κατά του Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχθηκε πυρά από ανώτερα στελέχη του Facebook, επειδή αρνήθηκε να πάρει θέση για τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες το Twitter χαρακτήρισε παραπλανητικές γιατί «εξυμνούν τη βία».

Καθώς οι διαμαρτυρίες και οι πορείες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεάπολης εξαπλώνονταν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ο κ. Ζούκερμπεργκ αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη θέση του Facebook ως «θεσμού που σέβεται απόλυτα την ελευθερία της έκφρασης».

Την Παρασκευή, ο κ. Τραμπ ανάρτησε τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter ότι θα απαντήσει στις διαδηλώσεις με βίαιο τρόπο. «Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί».

Αλλά ενώ το Twitter προχώρησε σε απόκρυψη της ανάρτησης, το Facebook την άφησε άθικτη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπάλληλοι του Facebook έκριναν αρνητικά τη στάση της εταιρείας τους σε σχέση με αυτή του Twitter.

O Ράιαν Φρέιτας, ο οποίος ηγείται της ομάδας σχεδιασμού του News Feed του Facebook, έγραψε στο Twitter:

«Ο Μαρκ κάνει λάθος και θα προσπαθήσω να του αλλάξω γνώμη, κάνοντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορώ».

Ο Τζέισον Τοφ, επικεφαλής του product management, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μια ευρύτερη κινητοποίηση των υπαλλήλων του κοινωνικού δικτύου για το ζήτημα. «Εργάζομαι στο Facebook και δεν είμαι υπερήφανος για την εικόνα μας. Η πλειονότητα των συναδέλφων με τους οποίους έχω μιλήσει αισθάνονται το ίδιο. Υψώνουμε τη φωνή μας» έγραψε στο Twitter.

Oι αντιδράσεις στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο ανάγκασαν τον κ. Ζούκερμπεργκ να προβεί σε δύο δηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, μία για να εξηγήσει την απόφασή του και μία άλλη για να ανακοινώσει δωρεά 10 εκατ. δολαρίων σε αντιρατσιστικές οργανώσεις.

About Author