Οργή και διαδηλώσεις στι ΗΠΑ για την δολοφονία Φλόιντ- Σε προσωρινό lockdown ο Λ. Οίκος

Η οργή για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεπέρασε τα όρια της Μινεάπολης καθώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Μάλιστα στο Λευκό Οίκο επιβλήθηκε προσωρινό “lockdown”. Στη Μινεάπολη δε συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα οι οργισμένες διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Φλόιντ.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», οι διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου, αποφάσισε να θέσει τον Λευκό Οίκο σε lockdown για κάποιες ώρες, ωστόσο πλέον τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι δημοσιογράφοι μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την προεδρική κατοικία.

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε.

Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη και για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες.

Μινεάπολη: Τρίτη νύχτα ταραχών και συγκρούσεων

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για τρίτη φορά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής γύρω από το τμήμα όπου ανήκαν τα τέσσερα πρώην στελέχη της αστυνομίας της Μινεάπολης.

Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με επίθεση κατά μέτωπο των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα κι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα.

Εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γνώρισαν παρόμοια τύχη ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σεντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (σ.σ. που εμπλέκονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Διαβάστε αναλυτικά στο libre.gr

About Author