Το είπε και το έκανε ο Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία για να εορταστεί η Αλωση

Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά γιορτάζει η Τουρκία την φετινή επέτειο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Χθές, εξάλλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί προσευχή στον ναό, ανήμερα του ανοίγματος των τζαμιών μετά το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού. Οπως και τελικά έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Απόψε, λοιπόν, η κρατική τηλεόραση, TRT, έχει στήσει ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, οι ιμάμηδες θα διαβάσουν αποσπάσματα από το Κοράνι, τα οποία θα ακουστούν από τον ιστορικό ναό της Αγιάς Σοφιάς.

Σαν σήμερα πριν από 567 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1453, ο οθωμανικός στρατός με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεβ Β’, κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη.

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από την Κωνσταντινούπολη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τουρκικής προεδρίας:

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από το σημείο η προσέλευση του κόσμου στο «σόου» του Ερντογάν – που προκάλεσε αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά – είναι λιγοστή.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο, νωρίτερα σήμερα, για «φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά και ενοχλεί», καθώς και για «ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων» η Αγία Σοφία «έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».

About Author