Μαξίμου: “Λεκτικές” μόνο, οι προκλήσεις της Τουρκίας – ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή, πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε πως «περνάμε μία περίοδο λεκτικών προκλήσεων (από την Τουρκία) και όχι άλλων ενεργειών».

Η δήλωση Πέτσα δημιουργεί εύλογα προβληματισμό για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πολιτική κατευνασμού το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Αφενός η παραβίαση συνόρων “βαφτίστηκε”…”κινητικότητα” στην συνοριογραμμή του Έβρου, αφετέρου η μείζονα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν με την Αγια Σοφία, επιβεβαιώνουν πως η “Αγκυρα έχει εισέλθει σε περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της.

Έναντι αυτών η κυβέρνηση κάνει λόγο για “λεκτικές” μόνο προκλήσεις,υποβαθμίζοντας και όσα συνέβησαν στον Έβρο, και την απειλή νέου μεταναστευτικού εκβιασμού αλλά και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Κι όλα αυτά την ημέρα που η Τουρκία προσβάλλει την επέτειο άλωσης της Πόλης και εκδίδει Navtex για ασκήσεις μεταξύ Καστελορίζου και νοτίως της Κρήτης.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας αλλά και της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν είναι μία περίοδο ιδιαίτερης έντασης, θα έλεγα πως η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο είναι πιο ισχυρή σε σχέση με κάθε άλλη φορά στις σχέσεις της με την Τουρκία», είπε.

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τη φιέστα που ετοιμάζει η Τουρκία στην Αγία Σοφία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοιμάζει η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».

Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι απαράδεκτες και εξαιρετικά ανησυχητικές. Μετά από την πρωτοφανή κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τον Έβρο, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας στις Φέρες, αλλεπάλληλες παράτυπες NAVTEX και σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μετά τα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο στον Έβρο «υπάρχει περίοδος κυρίως λεκτικών προκλήσεων και όχι άλλων ενεργειών από την Τουρκία». Εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν είναι περίοδος ιδιαίτερης έντασης» και ότι η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη από τα προβλήματά της.

Η Κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη στις παλινωδίες και παραπλανητικές δηλώσεις της, ως προς τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων»

Χαμηλών τόνων η αντίδραση της κυβερνησης για τις προκλήσεις του Ερντογάν

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοιμάζει η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», είπε στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε πως «ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν ως στόχο κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο και την εκμετάλλευση συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους Δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αν και μίλησε για απαράδεκτη πρόκληση, επισήμανε την ανάγκη η χώρα μας να συνεχίσει το διάλογο με την Τουρκία, διατηρώντας τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Τη θλίψη του για τις πληροφορίες που θέλουν ανήμερα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης να γίνεται σήμερα φιέστα στην Αγία Σοφία μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα να επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές, αλλιώς θα είναι πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Η προσευχή με απόφαση Ερντογάν

Με αφορμή την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου και αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού προσέθεσε: «Για αύριο ετοιμάζουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για την επέτειο της Άλωσης. Αρχικά θα εγκαινιάσουμε του νοσοκομείο “Feriha Öz” στην περιοχή Σαντζάκτεπε. Τις βραδινές ώρες θα γίνουν οι αγώνες για το Κύπελλο της Άλωσης. Θα διαβάσουμε στην Αγία Σοφία το “εδάφιο της Άλωσης” και άλλες προσευχές. Με το πρόγραμμα αυτό θα βιώσουμε τη χαρά της Άλωσης μαζί με το έθνος μας.

Μνημονεύουμε με σεβασμό τον σουλτάνο τον Μωάμεθ τον Πορθητή, καθώς και όλους τους μάρτυρες και ήρωές μας, που μας χάρισαν ως πατρίδα τα χώματα αυτά».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα λήγει στην Τουρκία η απαγόρευση στα τεμένη στο πλαίσιο των μέτρων κατά την πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος αφού νωρίτερα ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι η σημερινή μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη (το οποίο έχει χτιστεί πάνω στον Βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων).

Σημειώνεται πως ήχοι από ισλαμική προσευχή ακούστηκαν στην Αγία Σοφία, εν μέσω των περιορισμών για την πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Με πληροφορίες από το cnn.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author