Παραιτήθηκε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την “Ελλάδα 2021”- Επιθέσεις από την “υπερδεξιά” πτέρυγα κατά της επιτροπής

Εντονότεροι γίνονται τις τελευταίες ημέρες οι κλυδωνισμοί στην επιτροπή “Ελλάδα 2021” που έχει αναλάβει την διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, μια επέτειος στην οποία η κυβέρνηση είχε, αρχικώς, επενδύσει πολλαπλώς. Ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις μελών της επιτροπής σχετικά με πρόσωπα της Επανάστασης και της σύστασης του Ελληνικού κράτους (Καποδίστριας, Καραϊσκάκης κλπ.) έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος με έμμεσες ή και άμεσες αιχμές κατά της επικεφαλής της επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου.

Τελευταίο “κρούσμα”, όπως αποκαλύπτει η “Εστία”, είναι η παραίτηση της διάσημης ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου από την επιτροπή, ενός προσώπου υψηλού κύρους, το όνομα της οποίας, μάλιστα, είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η παραίτηση Ευθυμίου (είναι αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου) έγινε πριν μερικές ημέρες, πριν το τελευταίο “επεισόδιο” με αφορμή ανάρτηση του ιστορικού και μέλους της επιτροπής Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη -που κρίθηκε από αρκετούς ως προσβλητικό για τον Ήρωα της Επανάστασης-, επιβεβαιώνει, ωστόσο, πως το κλίμα στις σχέσεις της επιτροπής με το Μέγαρο Μαξίμου έχει βαρύνει αρκετά.

Η επιστολή της Μαρίας Ευθυμίου προς την Γιάννα Αγγελοπούλου -κατά την “Εστία”- ήταν άκρως ευγενική και δίχως προθέσεις να δημιουργήσει πρόβλημα, όμως δείχνει πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πως αρκετά στελέχη της υπερδεξιάς, κυρίως, κυβερνητικής πτέρυγας έχουν “στοχοποιήσει” την επικεφαλής της επιτροπής. Η αρχή είχε γίνει με τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο και συνεχίστηκε από δημοσιογράφους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Η “Ελλάδα 2021” αναγκάστηκε να απολογηθεί για την ανάρτηση του Αριστείδη Χατζή, μέσω του επίσημου σάϊτ της επιτροπής, όμως, όπως αναφέρει η “Εστία”, υπάρχει δυσφορία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η όποια δυσφορία να εκδηλωθεί εντονότερα ή να υπάρξει κάποια μη ανατάξιμη κρίση, ωστόσο είναι προφανές πως το έργο της επιτροπής έχει πληγεί.

Εστία

Τα αρνητικά σχόλια και οι παρεμβάσεις μέσω των social media εντάθηκαν τελευταία, μετά την αναφορά μέσω του επίσημου λογαριασμού της επιτροπής στην επέτειο από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, κάτι που ξεσήκωσε “υπερδεξιούς” λογαριασμούς, ψευδώνυμους αλλά και “επώνυμους”, που ζητούν κυβερνητική παρέμβαση.

Ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων:

 

 

About Author