Τι συνέβη πραγματικά στον Έβρο- Φωτογραφία δείχνει Τούρκους στρατοχωροφύλακες…

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το documentonews.gr, στην παραπάνω φωτογραφία τα μέλη της τουρκικής τοπογραφικής υπηρεσίας βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους, κάνοντας παράνομες μετρήσεις. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε το διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ προς την γείτονα, αν και επί αρκετές ώρες έκανε λόγο για fake news. Ωστόσο σε νεότερες ανακοινώσεις του το υπουργείο Εξωτερικών παραδέχεται την κινητικότητα Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών στην ελληνική μεθόριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν βρέθηκαν ή όχι επί ελληνικού εδάφους.

Για το περιστατικό αυτό, γίνεται αναφορά και στην χθεσινή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις Δένδια

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά ανοησία τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Κρίση στον Έβρο: Πηγές ΥΠΕΞ απορρίπτουν τις αξιώσεις της Άγκυρας – “Η συνοριακή γραμμή είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση”

Τουρκικό παζάρι στον Έβρο- Η Άγκυρα αμφισβητεί επίσημα ελληνικό έδαφος και ζητά συνάντηση τεχνικών επιτροπών!

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα.

Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό όπως και καμία κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη. Τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Επισήμανε επίσης, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες

Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Mega.

Είπε ότι πριν από τρεις μήνες «η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή» ενώ τώρα, που «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση για λίγα μέτρα». Τόνισε ότι «η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών περί fake news εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση», για να σχολιάσει: «Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι το ΥΠΕΞ προέβη σε επίσημο διάβημα προς την Τουρκία για όσα συνέβησαν στον Έβρο. Για fake news έγινε το διάβημα;». Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στοιχίζει στη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να ασκήσει υπεύθυνη εξωτερική πολιτική βάσει στρατηγικής, όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη ενημέρωσης για τα γεγονότα στον Έβρο» και, παράλληλα, στηλίτευσε τη στάση της «πλειονότητας των ΜΜΕ»: «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ κυριαρχεί μία εικόνα αποσιώπησης αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος».

Όσον αφορά στην οικονομία, επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές Απριλίου παρουσίασε «συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάσχεση της επερχόμενης ύφεσης, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»», το οποίο «δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από την κυβέρνηση». Τόνισε ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης, ότι η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και οι μειώσεις μισθών δεν είναι μονόδρομος». Πρόσθεσε ότι η προοπτική των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στη στήριξη των θέσεων εργασίας, μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξη του εισοδήματος των πολιτών για να μην μπούμε σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης.

Επισήμανε ότι ενάμιση μήνα μετά ο ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιεί το πρόγραμμα του, «ξεκινάμε από την αντιστοίχιση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας». Είπε ότι «αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει διευρυμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, λόγω του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών από την Ευρώπη», ένα «σημαντικό πακέτο που πρέπει να αξιοποιηθεί εμπροσθοβαρώς».

Ανέφερε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει στην κυβέρνηση ότι «όσο καθυστερεί τόσο βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο πιο ακριβό είναι να στηριχθεί η ελληνική οικονομία».

Η φωτογραφία, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, περιγράφει Τούρκους πολίτες (γεωγράφους) και μέλη της στρατοχωροφυλακής στο σημείο το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία αλλά αποτελεί ελληνικό έδαφος. Είναι προφανές πως απαιτείται απάντηση από το ΥΠΕΞ σχετικά με το εάν όντως πρόκειται για σημείο εντός του ελληνικού εδάφους και σε ποια χρονική στιγμή τραβήχτηκε…
Πηγή φωτό: documentonews

About Author