“Μαύρες” προβλέψεις Σταϊκούρα για βαθιά ύφεση, έως και 13%

Στην εκτίμηση για βαθιά ύφεση, έως και 13% φέτος προέβη ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας την Τετάρτη 20/5/20 στον Real FM. Ελπίζει «να περιοριστεί στο 5%-8%» με τα μέτρα της κυβέρνησης

Μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το lockdown που επιβλήθηκε ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ 10% με 13% φέτος. Η ύφεση θα μπορούσε να περιοριστεί στο 5%-8% με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που λαμβάνει η κυβέρνησης, ισχυρίστηκε.

Όμως, σύμφωνα με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία, όπου θα επικρατήσει τελικά το δίκαιο του ισχυρού και θα οδηγηθούμε σε πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας, σε χιλιάδες λουκέτα και στην εκτόξευση της ανεργίας, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε με πολύ κόπο να μειώσει κατά 10%.

Παρότι πλέον το δείχνει και η ίδια η πραγματικότητα, παρότι το λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, παρότι το παραδέχεται ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών -ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί, ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε στην ίδια συνέντευξη ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ θα προχωρήσει και σε βήματα «ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο της ύφεσης και την ενίσχυση του επιχειρηματικότητας, με στόχο να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή της σε επίπεδα προς της κρίσης».

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει τα όπλα για να αντέξει πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού το φθινόπωρο. «Αν τυχόν έχουμε δυσμενείς εξελίξεις, που δεν τις εύχομαι – και πιστεύω ότι μέχρι τότε θα βρεθούν κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές – και επανέλθει σε κάποια έκταση ή ένταση το πρόβλημα, ναι έχουμε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε και σε κείνες τις καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

About Author