Σχολικές εκδρομές: Voucher αντί επιστροφής χρημάτων με εντολή Κεραμέως

“Ψυχρολουσία” για χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και γονείς που είχαν προκαταβάλει χρήματα έως και 500 ευρώ για τις ετήσιες εκδρομές τους και στους οποίους ανακοινώθηκε ότι αντί επιστροφής χρημάτων θα πάρουν… voucher για να κάνουν χρήση εντός 18 μηνών.

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες μικρομεσαίες και φτωχές οικογένειες υποχρεώνονται να στηρίξουν τα γραφεία ταξιδίων με κυβερνητική εντολή. Ηδη σε πολλά σχολεία της χώρας έχει δημιουργηθεί αναστάτωση καθώς γονείς απαιτούν τα χρήματά τους από τους εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνοι συνοδοί των εκδρομών που ματαιώθηκαν χωρίς βέβαια αυτοί να έχουν ευθύνη.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Επικρατείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης “Χθες 18/5 μια ενημέρωση που ήρθε στο κοινοβουλευτικό mail και δείχνει τη μεγάλη προχειρότητα με την οποίαν παίρνονται αποφάσεις, αλλά και την απροθυμία να διορθωθούν. Αφορά στις σχολικές εκδρομές και την μη-επιστροφή χρημάτων στους μαθητές /τριες και τις οικογένειές τους. Θα μπορούσε να έχει τίτλο “Πάμε στα κανάλια”.΄

Το τελευταίο διάστημα, με την έναρξη της προσπάθειας επανόδου στην όποια «κανονικότητα», άρχισαν να γίνονται έκδηλα, ένα- ένα τα πολλαπλά αρνητικά απότοκα της κρίσης του κορωναϊού. Ένα ζήτημα με πολύ μεγάλη κοινωνική και πολιτική σημασία είναι αυτό των ματαιωθεισών λόγω ανωτέρας βίας και δυνάμει διαδοχικών κρατικών αποφάσεων, σχολικών εκδρομών εσωτερικού κι εξωτερικού. Στις αποφάσεις αυτές δεν προβλέφθηκε ρητά η επιστροφή των χρημάτων που είχαν προπληρώσει οι οικογένειες για τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί.

Την 13.4.2020 εκδόθηκε ΠΝΠ (από την οποία δεν εξαιρέθηκαν, τουλάχιστον, οι σχολικές εκδρομές που έχουν από το νόμο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν είναι αμιγώς τουριστικές), με το άρθρο 70 της οποίας, δόθηκε η δυνατότητα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να χορηγήσουν στα σχολεία πιστωτικά ταξιδιωτικά κουπόνια διάρκειας 18 μηνών, αντίθετα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου για την ακύρωση ταξιδιών λόγω ανωτέρας βίας [αρ. 11 ΠΔ 7/2018] που αποτελεί εναρμόνιση του Ελληνικού Δίκαιου με κοινοτική οδηγία. Στην ΠΝΠ, αφέθηκε τεχνηέντως κενό ως προς την νόμιμη δυνατότητα των σχολείων να αρνηθούν να επιλέξουν τα κουπόνια και να απαιτήσουν τα χρήματά των μαθητών, όπως προβλέπει το κοινοτικό κι εθνικό δίκαιο σε περιπτώσεις ακυρώσεων ταξιδιών λόγω ανωτέρας βίας.

Έκτοτε, οι πράκτορες προσφέρουν μόνο πιστωτικά κουπόνια, αφού μάλιστα αφαιρέσουν, όλως αυθαιρέτως, «φόρους», «τέλη» και «τέλη ακύρωσης», με αποτέλεσμα λόγου χάρη γνωστός πράκτορας στη Θεσσαλονίκη να έχει λάβει 450 ευρώ από κάθε παιδί και να επιστρέφει πιστωτικό κουπόνι βάθους 18 μηνών αξίας… 214 ευρώ, μη επιστρέφοντας για μια μόνο τάξη σχολείου 10.000 ευρώ σε μετρητά και 11.000 μέσω κουπονιού. Επίσης συχνά προσφέρουν μόνο ομαδικά κι όχι εξατομικευμένα κουπόνια σε κάθε οικογένεια πράγμα που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό ιδιαίτερα για μαθητές λχ. της Γ’ Λυκείου, που είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιήσουν μαζικά εκδρομή σε επόμενο εκπαιδευτικό έτος.

[…] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 13.5.2020 εξέδωσε αυστηρή σύσταση προς τα κράτη-μέλη, όπου καθιστά σαφές ότι τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέσα στην κρίση παραβλέποντας να κάνουν ρητή την δυνατότητα των πολιτών κι όχι την υποχρέωση τους να αποδεχτούν πιστωτικά κουπόνια αντί για ολοσχερή και άμεση επιστροφή των χρημάτων τους, αντίκεινται στο ενωσιακό δικαίο.

Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ήδη στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ, μη επιβάλλοντας στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας .

[…] Τα δε κράτη έχουν τα ίδια αποκλειστική υποχρέωση να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς να μετακυλίουν παράνομα το βάρος αυτό στους καταναλωτές και δη εν προκειμένω στους γονείς και διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται αδύναμοι, εξαντλημένοι κι απροστάτευτοι να συγκρούονται κατά μονάδες με τα οργανωμένα πρακτορεία που χαίρουν προφανώς, της μεροληπτικής στήριξης της κυβέρνησης ενώ το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει και οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άτυπα δηλώνουν ότι οι γονείς έχουν δίκαιο αλλά η επίσημη οδηγία που έχουν λάβει είναι «να μην ανακατευτούν». Και να πάνε στα «κανάλια».

Μια ενημέρωση που ήρθε στο κοινοβουλευτικό mail και δείχνει τη μεγάλη προχειρότητα με την οποίαν παίρνονται αποφάσεις,…

Gepostet von Χριστόφορος Βερναρδάκης am Montag, 18. Mai 2020

About Author