Σ. Τσιόδρας: Σε 12 με 18 μήνες έτοιμο το εμβόλιο

Για την πρόοδο που έχει γίνει στο εμβόλιο για τον κοροναϊό, μίλησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ωνάσειο Ίδρυμα.

Ο καθηγητής είπε πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες. Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι δόσεις δεν φτάνουν για όλους μας μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία. Επίσης 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες, ενώ μερικά δοκιμάζονται και στους ανθρώπους από τις 15 Μαΐου.

Στη δοκιμαστική φάση είναι και  ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA.

Για το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό

Όσον αφορά  τις θεραπείες για τον κοροναϊό σε διεθνές επίπεδο ο καθηγητής ανέφερε ότι σε μια πρόσφατη προσπάθεια με Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες αναλύθηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία όσον αφορά στις κλινικές μελέτες.

«Αν καταγράφουμε ακριβώς το τι συμβαίνει θα λέγαμε ότι αυτή τη στιγμή στις ήπιες περιπτώσεις συνιστάται αυτοπεριορισμός και δεν δίνεται θεραπεία, ενώ έχουν αρχίσει και εξετάζονται σε κλινικές μελέτες τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης για τα μέσης βαρύτητας περιστατικά κοροναϊού. Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναμένουμε περισσότερο δεδομένα σε αυτές τις παρεμβάσεις γι’ αυτό το στάδιο. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Πηγή: in.gr

About Author