Χ. Γώγος : Λογική εξέλιξη το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η κατάσταση στη χώρα πάει πάρα πολύ καλά», τόνισε μιλώντας στο Mega, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, στην Πάτρα, νοσηλεύεται το τελευταίο κρούσμα κοροναϊού, που σύντομα θα πάρει εξιτήριο. Ωστόσο, «το καλό πρέπει να παγιωθεί για να έχουμε τα οριστικά καλά αποτελέσματα», τόνισε ο καθηγητής. «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα αντανακλούν τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, σαφέστερη εικόνα θα έχουμε περί τα τέλη Μαΐου», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη θετική πορεία της πανδημίας ως ένα «υγειονομικό success story» της Ελλάδας.

Για το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κλιματιστικά στα σχολεία μιας και οι θερμοκρασίες είναι πλέον πολύ υψηλές, ο καθηγητής είπε ότι «μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον τηρηθούν αυστηρά οι διαδικασίες συντήρησης και καθαρισμού».

Για το άνοιγμα των σχολείων υποστήριξε πως τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής θα φανούν στην πορεία. Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει και δεν επιδεινωθεί, τότε το άνοιγμα των δημοτικών θα είναι μια λογική εξέλιξη των μέτρων. Το σχολείο, τόνισε είναι πολύ σημαντικό για τους μικρούς μαθητές, καθώς διαπαιδαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, ενημερώνονται και μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς και πρόληψης. Σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι, ο κ. Γώγος σύστησε τα παιδιά να παραμείνουν εκεί.

Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο, ο καθηγητής φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και εκτίμησε πως δε θα έχουμε τέτοιου είδους πανδημία του χρόνου. Ο κόσμος είναι πλέον ευαισθητοποιημένος, οι δομές υγείας είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και οι υγειονομικοί, ενώ υπάρχουν και καλύτερες θεραπείες σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

About Author