Οργισμένη αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων για δήλωση της Μαρ. Γιαννάκου

«Προκλητικές και ψευδείς» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τις πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, ότι το Δικαστικό Σώμα αρνήθηκε να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ο ελληνικός λαός την εποχή των μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, αναφερόμενη στα αναδρομικά του δικαστικού κλάδου, η κ. Γιαννάκου είχε δηλώσει: «Από τότε που πήγα στο δημοτικό σχολείο, θυμάμαι τους εκάστοτε πρωθυπουργούς να υπόσχονται προ των εκλογών ότι θα διπλασιάσουν τους μισθούς των δικαστών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων είδαμε το Δικαστικό Σώμα να αρνείται να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ελληνικός λαός και βέβαια δεν θέλω να περιγράψω. Άλλωστε, και εγώ μετείχα σε κυβέρνηση η οποία τελικά έδωσε απίστευτα ποσά στους δικαστές». Η βουλευτής της ΝΔ είχε μιλήσει τότε και για «δεύτερες σκέψεις» στις περιπτώσεις που οι δικαστές «δικάζουν για τον εαυτό τους».

Δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν σήμερα ότι δέχτηκαν από την αρχή των μνημονίων διαδοχικές περικοπές στους μισθούς τους που έφτασαν μέχρι και το 50%, «πολύ περισσότερες από αυτές που οι ίδιοι οι βουλευτές επιφύλαξαν για τους εαυτούς τους».

Σύμφωνα με την Ένωση «το Συνταγματικό εξάμβλωμα της θέσπισης “Μισθοδικείου”, που συγκροτείται κατά το 1/3 από δικαστές και κατά του οποίου αφήνει υπονοούμενα η ίδια βουλευτής, δείχνει τη φανερή δυσπιστία του πολιτικού κόσμου στο Δικαστικό Σώμα, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές ψηφίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι το ύψος του δικού τους μισθού!».

Δικαστές και εισαγγελείς θεωρούμε ότι η τοποθέτηση της κ. Γιαννάκου «δεν είναι τυχαία. Λειτουργεί τροχιοδεικτικά και αυτό πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, αλλά όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους. Τους συναδέλφους πρέπει να τους προβληματίζει επιπρόσθετα η χρονική συγκυρία της πραξικοπηματικής κίνησης των εννέα μελών του δ.σ. για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ένωση σήμερα, που διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για το Δικαστικό Σώμα» καταλήγει η ένωση δικαστών και εισαγγελέων.

About Author