Γερμανία: Ανησυχία για εκμετάλλευση από την ακροδεξιά των κινητοποιήσεων ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Αρκετές χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα. Η μεγαλύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη όπου συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 5.000 άτομα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Βρέμη αλλά και το Βερολίνο. Και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μια από αυτές διοργανώνεται από μια πρωτοβουλία που φέρει το όνομα «Δημοκρατική Αντίσταση». Σε εκδηλώσεις αυτής της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα συμμετείχαν γνωστοί ακροδεξιοί λαϊκιστές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) ακροδεξιοί καταβάλλουν προσπάθειες να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα.

Ο Τόμας Χάλντενβανγκ προειδοποιεί για τις προσπάθειες ακροδεξιών οργανώσεων να υπονομεύσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Αυτό που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο με προπαγάνδα, θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση μεταφέρεται τώρα στον πραγματικό κόσμο, επισημαίνει ο πρόεδρος της BfV Τόμας Χάλντενβανγκ στην κυριακάτική Welt. Ο πρόεδρος της μυστικής υπηρεσίας, η οποία δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, τονίζει πως επικρατεί ο κίνδυνος οι ακροδεξιοί να αναλάβουν την ηγεσία των διαμαρτυριών. Ακροδεξιές οργανώσεις πάντως έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Ο κ. Χάλντενβανγκ καθιστά όμως σαφές ότι προς το παρόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από πολίτες που είναι «πιστοί στο σύνταγμα» και οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τους ακροδεξιούς. Την ίδια στιγμή εκφράζει όμως την ανησυχία ότι «οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση όπως και τη λεγόμενη προσφυγική κρίση».

Πηγή: Deutsche Welle

 

About Author