Η Α. Λινού στο libre: Αν η ανοσία είναι 0,5% δεν υπάρχει συλλογική προστασία

Για σημαντική υποεκτίμηση του κινδύνου αύξησης  των κρουσμάτων κοροναϊού λόγω του συγχρωτισμού κάνει λόγο μιλώντας στο libre.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κα. Αθηνά Λινού.

Όπως εξηγεί, η άρση της καραντίνας με την ταυτόχρονη επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων και σχολικών τάξεων έγινε αντιληπτή από αρκετούς πολίτες, ως λήξη του συναγερμού, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.

Ως προς την ανοσία του πληθυσμού, η κα Λινού ξεκαθαρίζει πως αν πράγματι το ποσοστό ανοσίας είναι γύρω στο 0,5%, τότε σαν πληθυσμός δεν έχουμε καμία συλλογική προστασία.

Η κα Λινού μιλά ακόμη για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος από την άφιξη τουριστών στη χώρα,  για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σχολικές μονάδες με μικρά παιδιά ενώ ταυτόχρονα προτρέπει το υπουργείο Παιδείας να προετοιμάζεται σοβαρά για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση το φθινόπωρο, διασφαλίζοντας ότι όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες έχουν υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η κα Λινού προτείνει την εκπαίδευση των στελεχών της δημόσιας τάξης  ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες με τρόπο που θα εμπνέει όλους τους συμπολίτες μας να τις εφαρμόζουν και να τις σέβονται. «Παραδείγματα που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στην προσωπικότητα των συμπολιτών μας είναι εκείνα που αντί να διευκολύνουν την αποφυγή συνωστισμού πιθανόν και να τον ενθαρρύνουν», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Libre.gr

About Author