Στ. Πέτσας: Αύριο η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις μετακινήσεις

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ώστε τόσο οι ταξιδιώτες, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τους νέους κανόνες.

Τεστ που θα πρέπει να περάσουμε με επιτυχία και θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επανεκκίνηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι με κανόνες μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι».

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», πρόσθεσε. Από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της εστίασης και αν θα ανοίξει νωρίτερα είπε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο είναι δυναμικό. Έτσι έγινε και με το άνοιγμα των παραλιών, είπε χαρακτηριστικά. «Για τον τουρισμό και την εστίαση δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την οικονομική στρατηγική, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της πανδημίας ο κ. Πέτσας είπε: «Εκπονήσαμε ένα σχέδιο από τα μεγαλύτερα σε ύψος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξεδιπλώνουμε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και, εάν χρειαστεί, εδώ είμαστε να δούμε τι στήριξη θα παρέχουμε στην πραγματική οικονομία. Κρατούμε εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να έχουμε την ποθητή ανάκαμψη. Δε θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή, από το Μάρτιο, όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης, υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο που έχει μεγάλη σημασία, πώς καλύπτει κάνεις την απώλεια εσόδων τη στιγμή που έχουμε την αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. Για αυτό δεν είχε καμία απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. «Αποστολή του είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες», ανέφερε.

About Author