Η Πορτογαλία δέχεται 500 ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα

Πεντακόσια ασυνόδευτα παιδιά θα μετεγκατασταθούν στην Πορτογαλία. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάρντο Καμπρίτα, ενώ συμφωνήθηκε ότι η πρώτη ομάδα 25 ανηλίκων θα ταξιδέψει για την Πορτογαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα ακολουθήσει η σταδιακή μετεγκατάσταση και των υπόλοιπων παιδιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου, συμφωνήθηκε επίσης ο καθορισμός “σημείων επαφής” στα δύο υπουργεία που θα παρακολουθήσουν, θα συντονίσουν και θα θέσουν σε εφαρμογή τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, προβλέπει την μεταφορά 1.600 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει έως τώρα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων από δέκα κρατών-μελών.

Για το θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, ο κ. Κουμουτσάκος συναντάται σήμερα με τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, καθώς η Σερβία έχει επισήμως εκφράσει την πρόθεσή της να υποδεχθεί 50 ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα.

About Author