Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Sanofi για τη διάθεση του εμβολίου πρώτα στις ΗΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη γαλλική κυβέρνηση η δέσμευση του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο για τον Covid-19. Κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο» εκτίμησε σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον στο Bloomberg.

Επανερχόμενος ωστόσο ξανά στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Sanofi France Ολιβιέ Μποζιγιό σημείωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αρκετά αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο. Πρέπει και η Ε.Ε. να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV o ο Ολιβιέ Μποζιγιό.

«Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Μποζιγιό αποφεύγοντας να δηλώσει ξεκάθαρα εάν το εμβόλιο θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις έρευνες, ο Μποζιγιό επιβεβαίωσε πως σκοπός παραμένει η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 18 ή 24 μήνες, υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με το συνηθισμένο, που εκτείνεται περίπου σε δέκα χρόνια.

About Author