ΕΠΟ κατά Αυγενάκη: «Πλήρης αθέτηση των συμφωνηθέντων»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιτίθεται κατά του υφυπουργείου Αθλητισμού και του Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με τον χρόνο διενέργειας της εκλογικής διαδικασίας στην ΕΠΟ και την πρόθεση του υπουργείου να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες το φθινόπωρο αντί για το συμφωνηθέν (και) με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, FIFA και UEFA, καλοκαίρι.

Μάλιστα, η ΕΠΟ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αιφνίδια υπαναχώρηση της Αθλητικής Ηγεσίας που εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με την σκοπιμότητά της ως προς τη μετάθεση της διενέργειας εκλογών», προσθέτει πως ήδη έχουν ενημερωθεί η FIFA και η UEFA για αυτή την «αναπάντεχη εξέλιξη», ενώ σημειώνεται ότι «αφενός παραβιάζονται διεθνείς καταστατικές αρχές του αυτοδιοίκητου του Ποδοσφαίρου και αφετέρου η Αθλητική Ηγεσία εμφανίζεται αίφνης στο διεθνές πεδίο ως αναξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

«Η σημερινή ανακοίνωση της Αθλητικής Ηγεσίας αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας της Ειδικής Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποτελεί πλήρη αθέτηση των συμφωνηθέντων στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στη Νυόν και στις 22 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα, μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Προέδρου της Ε.Π.Ο., υψηλόβαθμων στελεχών των FIFA και UEFA, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναικός και ΠΑΟΚ, καθώς και του Προέδρου της Super League 1.

Η αιφνίδια υπαναχώρηση της Αθλητικής Ηγεσίας εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητά της, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση των εμπλεκομένων σχετικά με την επίσπευση των εκλογών της Ε.Π.Ο., κατά τον μήνα Ιούλιο του 2020, αλλά και δεδομένου ότι, τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο και τα συμφωνηθέντα, η Ε.Π.Ο. ήδη έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη σύγκλιση έκτακτης καταστατικής γενικής συνέλευσης στις αρχές Ιουνίου 2020.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές έχουν ήδη πληροφορηθεί τη σημερινή αναπάντεχη εξέλιξη,  καθώς αφενός παραβιάζονται διεθνείς καταστατικές αρχές του αυτοδιοίκητου του Ποδοσφαίρου και αφετέρου η Αθλητική Ηγεσία εμφανίζεται αίφνης στο διεθνές πεδίο ως αναξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σεβόμενη τα Μέλη της, το αυτοδιοίκητό της και το καταστατικό της, θα ενημερώσει άμεσα και αναλυτικά την ηγεσία της FIFA και UEFA για την αιφνίδια υπαναχώρηση της Αθλητικής Ηγεσίας απο τα συμπεφωνημένα».

Η απάντηση της ΓΓΑ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΠΟ, ήρθε η απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που έκανε λόγο για «κυβερνητική απόφαση». Παράλληλα, τονίζεται ότι οι διεθνείς αρχές ενημερώθηκαν αναλυτικά από την κυβερνητική πλευρά.

Αναλυτικά από τη ΓΓΑ ανέφεραν ότι: «Αποτελεί κυβερνητική απόφαση η σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών (το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους). Ομοίως και για τις εκλογές της ΕΠΟ. Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές ενημερώθηκαν αναλυτικά πριν από τη σχετική ανακοίνωση. Συζητήθηκε, επιπλέον, η εκκρεμότητά τους με τη σύνταξη της Έκθεσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που απορρέει από το “Μνημόνιο Συνεργασίας”, το οποίο υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση με τις FIFA και UEFA στις 25/2/2020 στην Αθήνα».

About Author