Αλ. Χαρίτσης: Ανεπαρκείς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ύφεσης

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι απολύτως ανεπαρκείς για να ανασχέσουν την οικονομική ύφεση, η οποία ήδη είναι παρούσα και ήδη την βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στο Mega υπογράμμισε: «Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο σοβαρές, ολοκληρωμένες, εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας σε αυτή τη συγκυρία. Κάθε μέρα που περνάει είναι μέρα που στοιχίζει στην ελληνική οικονομία». Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στην επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» μετά από διασκέψεις με όλους τους φορείς της οικονομίας, και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τους εργαζόμενους για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μία πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα που δυστυχώς λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης είναι πολύ δυσμενή σε σχέση με έναν μήνα πριν».

«Η πανδημία αλλάζει τις κοινωνίες μας και πολιτικά», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης. «Καλούμαστε να απαντήσουμε στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας,  στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική αβεβαιότητα και από το φόβο αυτού που έρχεται στην οικονομία και για το οποίο η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα» επισήμανε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει και σε αυτή τη νέα φάση, που πρέπει να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές του παρελθόντος, με λογικές αυταρχισμού ή εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε και από άλλες προοδευτικές δυνάμεις πρωτοβουλίες που θα απαντάνε σε συγκεκριμένα ζητήματα και στις αγωνίες της κοινωνίας μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν θέματα διχασμού στο κόμμα, αλλά «διαφορετικές προσεγγίσεις όπως σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Συζητάμε τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος με συντροφικότητα, δημοκρατικότητα και να προχωράμε μπροστά» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε πως «αυτήν τη περίοδο το πρώτο μέλημα όλων και πρωτίστως της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη διαχείρισης αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η κυβέρνηση να ασχολείται με κάτι άλλο πέρα από αυτό. «Δυστυχώς βλέπουμε  διαρροές και δηλώσεις κυβερνητικών εκλογών που τεστάρουν την κοινωνία σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο», εκτιμώντας πάντως ότι «η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «αν η κυβέρνηση συνεχίσει αυτήν την πολιτική, η οποία θα επιδεινώσει, θα βαθύνει την ύφεση, εκεί υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης και βεβαίως μπορεί τότε ο ίδιος ο Μητσοτάκης να επιχειρήσει να υπεκφύγει των ευθυνών του ή να προσπαθήσει να προλάβει ενδεχόμενα πολύ δύσκολα μέτρα που θα ακολουθήσουν».

«Εμείς θα είμαστε έτοιμοι εφόσον υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο για να απαντήσουμε με μια εναλλακτική προοδευτική αριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Επειδή μακριά από εμάς λογικές ηγεμονισμού, θα καλέσουμε σε μία τέτοια πρόταση και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

 

About Author