Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός.

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών ανακοίνωσε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Το πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων ανακοινώθηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά.

Όπως ανακοινώθηκε, η επανεκκίνηση του τουρισμού θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.  Παράλληλα, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση. Αναλυτικά το σχέδιο της Κομισιόν για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές

Το πακέτο στηρίζεται στους εξής άξονες:

Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020

Κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

Πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού

Πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες

Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.

Ελεύθερη μετακίνηση και άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων

Κάθε κράτος – μέλος καλείται αντικαταστήσει τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος. Η άρση των περιορισμών στις ενδο-ευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες – μέλη που τηρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επιδημιολογικά: Η κατάσταση της χώρας τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Περιοριστικά μέτρα: Η χώρα έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως για παράδειγμα η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες: Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασυνοριακή μετακίνηση, η οποία αφορά περιοχές – κλειδιά για την οικονομική δραστηριότητα.

Όταν ένα κράτος – μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων. Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της Ε.Ε., η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες.

Η Κομισιόν προτείνει μια σειρά μέτρων για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των θαλάσσιων, εναέριων, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών:

Περιορισμό των επαφών μεταξύ επιβατών και υπαλλήλων

Περιορισμό των επαφών ανάμεσα στους επιβάτες

Όπου είναι εφικτό, μείωση της πυκνότητας των επιβατών

Χρήση μέσων προσωπικής υγιεινής, όπως μάσκες

Ειδικά πρωτόκολλα για επιβάτες με συμπτώματα κοροναϊού

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συστάσεις και όχι υποχρεωτικούς κανόνες, καθώς άπτεται της κάθε χώρας – μέλους η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.

Για την ασφάλεια των πολιτών, η Κομισιόν προχωράει στη δημιουργία ειδικών εφαρμογών, οι οποίες θα προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19, όταν επισκέπτονται μία χώρα της Ε.Ε. Αυτές οι εφαρμογές θα είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, ασφαλείς και θα χρησιμοποιούν ανώνυμα στοιχεία. Οι πολίτες της Ε.Ε., έτσι, θα λαμβάνει έκτακτες προειδοποιήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο, όταν εισέρχονται στο έδαφος μία ευρωπαϊκής χώρας.

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης.

«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων. Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Οι ταξιδιώτες, των οποίων η πτήση έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί, έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν εκπτωτικό κουπόνι (vouchers) είτε να λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Η Κομισιόν προκρίνει την α’ επιλογή, θεωρώντας πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο και εναλλακτικό τρόπο αποζημίωσης. Τα συγκεκριμένα κουπόνια θα έχουν διάρκεια ισχύος 12 μηνών και θα παραμένουν «ενεργά» ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας, ενώ ο κάτοχος θα μπορεί να τα μεταβιβάσει σε κάποιον συγγενή ή φίλο.

Παράλληλα, προτείνει ένα κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή και ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχείων και άλλων μορφών καταλυμάτων.

Μεταξύ άλλων, προκρίνει τη δημιουργία πρωτοκόλλων υγιεινής, τα οποία θα παρέχονται στις εκάστοτε τουριστικές επιχειρήσεις και θα βασίζονται σε επιδημιολογικά κριτήρια, στις υγειονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας, στην ικανότητα εποπτείας και ελέγχου της επιδημίας, καθώς και στη δυνατότητα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Ακόμη, η Κομισιόν επιδιώκει να εισαγάγει ειδικά πακέτα βοήθειας στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, καθιστά άμεσα διαθέσιμα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Κρίσης του Κοροναϊού. Παράλληλα, με το πρόγραμμα «SURE» παρέχονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο την παρούσα κατάσταση.

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.

 

 

About Author