Παρέμβαση Ν. Μαυρουδή: «Επαγγελματίες λασπολόγοι ντροπή σας!»

«Ο πολιτισμικός ξεπεσμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όμως, η συγκεκριμένη περίπτωση λασπολογίας κι απαξίωσης προς το πρόσωπο του Σταύρου Ξαρχάκου, προκαλεί την αντίδραση όσων έχουν μνήμη και γνώση, ενώ η φράση που αρμόζει είναι: Ντροπή σας».

Με αυτή φράση, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής σχολιάζει την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καλλιτεχνών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού.

Σε άρθρο του στο σάιτ viewtag, ο κορυφαίος συνθέτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Το θέμα των διεκδικήσεων και των αιτημάτων των Ελλήνων συνθετών, μέσω του συνδικαλιστικού τους  φορέα «ΑΣΜΑ 450+» και τον νεοσύστατο εισπρακτικό Οργανισμό ΕΔΕΜ, το έχω επανειλημμένως θίξει και δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω. Όμως: Δεν μπορώ να προσπεράσω κάποιες συμπεριφορές, όπως εκείνη του υπουργού Ανάπτυξης, που μίλησε υποτιμητικά για τον συνάδελφο Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος, εντελώς τυχαία(?), είναι Πρόεδρος τόσο του σωματείου όσο και του εισπρακτικού οργανισμού, εκλεγμένος, κατόπιν γενικής συνελεύσεως. Και μάλιστα, επίτιμος Πρόεδρος στο σωματείο μας έχει ανακηρυχθεί ο Σταύρος Ξαρχάκος, η αξία του οποίου για τον ελληνικό πολιτισμό είναι αυταπόδειχτη».

Απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης που είπε ότι «ο κύριος Δεληβοριάς δεν εκπροσωπεί ούτε τα συμφέροντα των καλλιτεχνών ούτε τους καλλιτέχνες, αλλά ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως» και σε δημοσιεύματα που στρέφονται κατά του Σταύρου Ξαρχάκου, ο Ν. Μαυρουδής τονίζει:

«Το να αποδείξω εγώ πως ο Ξαρχάκος δεν είναι ελέφαντας, θα προκαλούσα το αυθόρμητο γέλιο στους αναγνώστες. Να αποδείξω πως ο συνθέτης, από το ’60 έως σήμερα παρέμεινε δημιουργός από τους σπουδαιότερους και δεν διεκδίκησε ποτέ υπουργικές πολυθρόνες, αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Το ίδιο και για τον Δεληβοριά. Τι να αποδείξω εγώ; την εκλογή του στο Δ.Σ. παρουσία όλου του σώματος της Γ.Σ.;».

«Όσο οι εστίες πνευματικής ζύμωσης και επικοινωνίας λιγοστεύουν και υπολειτουργούν, η βαθιά πολιτισμική κρίση θα καραδοκεί και θα οξειδώνει την κοινωνία μας. Μπορεί οι αφορμές τής υποτίμησης των δυο συνθετών, να προέκυψαν μέσα από το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε, δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε, οι υπόλοιποι, να μοιάσουμε στο τέρας», καταλήγει ο Νότης Μαυρουδής.

Πηγή: Viewtag

About Author