Ξ. Δημητρίου: Ράϊκου και Αθανασίου απέκρυψαν υπόθεση με offshore εταιρείες πρ. υπουργών

Σε δύο πολύ σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην Προανακριτική η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, η κ. Δημητρίου επεσήμανε πως τόσο ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου όσο και η εισαγγελέας, Ελένη Ράικου, κρατούσαν στα συρτάρια τους υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρείες 3 βουλευτών της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί!

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου αποκάλυψε πως ενώ ο Π. Αθανασίου είχε ισχυριστεί πως είχε μεταβεί στη Χάγη προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση των Panama Papers, ο ίδιος δεν πήγε!

Συγκεκριμένα, η Ξ. Δημητρίου σημείωσε πως ο κ. Αθανασίου κρατούσε για 3 χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρείες 3 βουλευτών της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί. Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία, διευκρίνισε. Και πρόσθεσε: Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικαταστάτη του, κύριο Μπρη, στην κυρία Ράικου για συσχέτιση. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κυρία Ράικου να συσχετισθεί, ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα, τόνισε η Ξ. Δημητρίου.

Αναφορικά με την υπόθεση των Panama Papers και την εμπλοκή του Π. Αθανασίου, η Ξ. Δημητρίου δήλωσε: Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και για αυτό αλλά και για τι γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη.

Επιπλέον, η Ξ. Δημητρίου τόνισε πως η κ. Ράικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Νοβάρτις.

«Η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους, με όλα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κλπ) στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι πρωτοφανής και αθέμιτη», είναι η φράση της Ξένης Δημητρίου ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, την οποία επικαλούνται πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αποτίμησή τους για τη σημερινή εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Όπως σημειώνουν, η επισήμανση αυτή της κ. Δημητρίου καταρρίπτει πλήρως την κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε υπόθεση «σκευωρίας». «Προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Τώρα έγινε απολύτως αντιληπτό γιατί προσπάθησαν να παραποιήσουν την κατάθεση της κυρίας Δημητρίου. Φοβόντουσαν την αλήθεια και όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής», αναφέρουν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζουν «ποταμό» τη μαρτυρία της Ξένης Δημητρίου και επισημαίνουν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε σε 5 συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αποδομούν πλήρως το αφήγημα της ΝΔ:

– Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος και αυτός, χρόνια μετά από την αποχώρησή του, «θυμήθηκε» εξωθεσμικές πιέσεις, αποκάλυψε ότι για 3 χρόνια (2014-2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για off shore τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Η υπόθεση ήταν γνωστή από τότε στην Ελένη Ράικου. Αποτέλεσμα της μεθόδευσης ήταν να παραγραφούν τα αδικήματα των τριών πρώην υπουργών.

– Ο κ. Αθανασίου δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνάντηση Εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία για τα Panama Papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη.

– Οι Ραϊκου και Αγγελής επινόησαν τις καταγγελίες κατά του Παπαγγελόπουλου, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν είχαν αναφέρει το παραμικρό για όσα όψιμα καταγγέλλουν τώρα περί εκβιασμών, πιέσεων και «Ρασπούτιν».

– Η κ. Ράϊκου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν χρήματα από τη Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της.

– Ο Νικόλαος Μανιαδάκης δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας από τη στιγμή που «είπε όσα είπε» μόνο όταν κατέστη κατηγορούμενος.

Επιστολή

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ζητάει να της χορηγηθούν τα πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή διότι προτίθεται να καταθέσει έγκληση σε βάρος του για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

«Επειδή πληροφορήθηκα από τον Τύπο και μερίδα των sites ότι μέρος της κατάθεσης ενώπιον σας του Σάμπυ Μιωνή με αφορά, επειδή προτίθεμαι να καταθέσω σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα, και επειδή έχω έννομο συμφέρον, σας παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα πρακτικά της κατάθεσής του ενώπιον σας», αναφέρει η δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου.

About Author