“Πονοκέφαλος” για επιστήμονες και Αρχές: Ελάχιστη η ανοσία παρά την εκατόμβη θυμάτων και το χάος

Η πανδημία έχει χτυπήσει σκληρά τον κόσμο με τα θύματα να υπερβαίνουν τις 250.000. Πάνω από 200.000 από τις επίσημα καταγεγραμμένες απώλειες αφορούν μόλις δώδεκα χώρες. Ακόμα και σε αυτές όμως, σύμφωνα με το ιταλικό Institute for International Political Studies (ISPI), το ποσοστό διάδοσης του ιού παραμένει πολύ χαμηλό και… έτη φωτός από τα ποσοστά που απαιτούνται για την «ανοσία της αγέλης», δηλαδή 70-80%.

To ISPI υπολογίζει ότι η πιθανή διάδοση του ιού στις 12 αυτές χώρες δεν ξεπερνά το 7%, και σχεδόν σε όλες βρίσκεται κάτω του 5%. Στις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης (Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία και Γαλλία) τα πιθανά ποσοστά διάδοσης του ιού υπολογίζονται σε 3-4%, ενώ στη Γερμανία είναι κάτω του 1%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμά το ISPI, η επόμενη μέρα μετά τα lockdown αναμένεται δύσκολη. Σημαίνουν ότι ο ιός δημιούργησε χάος με ευθύνη των αρχών μολύνοντας  ένα ελάχιστο μέρος του πληθυσμού. Ετσι, βασικό ρόλο στον περιορισμό θα παίξει ο εκτεταμένος έλεγχος, η ιχνηλάτηση και η θεραπεία των ασθενών.

About Author