“Δεύτερες σκέψεις” για την εστίαση- Θα ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα;

Εβδομάδα αποφάσεων αυτή που ξεκίνησε για δύο πολύ κρίσιμους τομείς: την εστίαση και τον τουρισμό. Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα, υπό την καθοδήγηση πάντα των ειδικών.

 

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Για την εστίαση υπάρχει μία πολύ προσεκτική προσέγγιση, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή το πλάνο είναι για άνοιγμα της εστίασης την 1η Ιουνίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα πάει νωρίτερα. Οι σχετικές, άλλωστε, εισηγήσεις όπως έχει γράψει η «Κ» εδώ και μία εβδομάδα υπήρχαν, αλλά τώρα έχουν γίνει ακόμα πιο έντονες λόγω των όσων συμβαίνουν στις πλατείες. Η λογική είναι πως οι πολίτες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πού να πάνε και το άνοιγμα της εστίασης με συγκεκριμένους κανόνες θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Στην κυβέρνηση, πάντως, ρίχνουν διαρκώς χαμηλά το θέμα της πλατείας και δεν επιδιώκουν να του δώσουν περαιτέρω διάσταση.

Αλλά ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα τήρησης των μέτρων. Χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον Υμηττό όπου βρέθηκε για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: «Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη». Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και για όσα συμβαίνουν στις πλατείες, λέγοντας πως ο κορωνοϊός «δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Ούτε κάνουμε κάποιου είδους “αντίσταση” με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι όλα τελικά θα πάνε καλά και θα επιδείξουμε την ίδια ευθύνη την οποία δείξαμε συνολικά, ως κοινωνία, τους τελευταίους δύο μήνες». Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως οι επιμέρους συνωστισμοί που δημιουργούνται θα μειωθούν ήδη από την επόμενη Δευτέρα όταν θα ανοίξει η μετακίνηση για την ηπειρωτική Ελλάδα και θα υπάρξει διάχυση μιας μερίδας κόσμου προς την Περιφέρεια. Αυτή η προοπτική, πάντως, δεν σημαίνει πως το άνοιγμα της εστίασης δεν εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι για νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, καθώς εκτός των άλλων αποτελεί και ένα βασικό κρίκο στην οικονομική αλυσίδα.

Πηγή: kathimerini.gr

About Author