Έκθεση Frontex: Αναμένεται νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο, όταν η Τουρκία άρει τα μέτρα για τον κοροναϊό

Νέο κύμα μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου αναμένει το επόμενο διάστημα η Frontex, όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς για τον κοροναϊό, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Frontex Situation Centre. Το κείμενο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδας Die Welt.

Αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«Τουρκία: «Οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Η έκθεση της Frontex αναφέρει ακόμη ότι έχουν σταλεί άλλοι 262 αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας στον Έβρο. Και προειδοποιεί ότι «η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κοροναϊού».

Στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα της Welt, χιλιάδες μετανάστες «είχαν πολιορκήσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν χαοτικές σκηνές», καθώς η τουρκική ηγεσία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να πιέσει την ΕΕ να επισπεύσει την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά με το ξέσπασμα της επιδημίας τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες ξανά στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: Τα Νέα

About Author