Δημήτρης Κρεμαστινός: Ο γιατρός, ο πολιτικός, ο άνθρωπος

Δημήτρης Κρεμαστινός πέθανε από την πνευμονία Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός  SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus) όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.  Νοσηλευόταν στην Αθήνα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 25 Μαρτίου.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε στην Χάλκη Δωδεκανήσου την Πρωτομαγιά του 1942. Ιατρός και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είχε εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ  Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με τον Μπιλ Κλίντον, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάννο Παπαντωνίου

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι σήμερα. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της

Η φωτογραφία είναι από το 1996 όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός ως προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου ποτέ νοσηλεύονταν στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, υποδέχεται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Πηγή: flash.gr, wikipedia

About Author