Λ. Μενδώνη: Από 15 Ιουλίου οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους – Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες

Τις δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού που συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως είπε, στο εξής θα γίνουν δομικές αλλαγές με στόχο τη θωράκιση του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων. Στόχος είναι, πρόσθεσε, να κρατηθεί ενεργός ο πολιτισμός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες και η επιδότηση της εργασίας και ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών όπου θα ενταχθούν όσοι έχουν ΚΑΔ στο χώρο του πολιτισμού.

«Από την αρχή η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης, αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown, από τον Μάρτιο, και στον χώρο του Πολιτισμού. Για την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια, όμως ο Πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα, από δω και πέρα δηλαδή», δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού .

«Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020», προσέθεσε η υπουργός που ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης τόνισε ότι «από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020».

«Δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα πριν το συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1 Μαρτίου ως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, από 8/5 ως 12/5, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15/5», συμπλήρωσε.

Η κα Μενδώνη ανακοίνωσε επίσης την άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας.

Είπε ακόμα πως 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και 1η Ιουνίου τα θερινά σινεμά. Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία και ένα μήνα μετά τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και προστασίας.

 

About Author