Έκδοση ευρωομολόγων με εγγύηση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητά το Σπινέλι Γκρουπ του ΕK

Έκδοση ευρωομολόγων με εγγύηση της Κομισιόν, δραστική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και σημαντική αύξηση των ίδιων πόρων, ζητά για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου. Συνυπογράφει ο Δημ. Παπαδημούλης. «Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα εκδίδει ευρωομόλογα είναι η πιο άμεση και απλή λύση στην παρούσα, οξεία κρίση της Ευρώπης».

Την έκδοση ευρωομολόγων ανασυγκρότησης με μακρά ωρίμανση και εγγύηση της Κομισιόν, την δραστική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και τη σημαντική αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ ζητούν σε έκθεσή τους τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυεπίπεδη κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη και να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-27).

Την έκθεση υπό τον τίτλο “Μια ομοσπονδιακή Ευρώπη: Η έξοδος από την κρίση“ συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, BrandoBenifei, και ο Βέλγος ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GuyVerhofstadt.

«Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ βρισκόμαστε στη μέση μιας ευρύτερης πολιτικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού» επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να δοθεί μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση της πανδημίας, η οποία να προϋποθέτει «την κατανομή των κινδύνων και τη συγκέντρωση πόρων σε Ενωσιακό επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν αφενός, να αυξηθούν σημαντικά οι ίδιοι πόροι της ΕΕ, μέσω της εύρεσης νέων πηγών εσόδων, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την επιβολή φόρων επί των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών και του συστήματος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, την εισαγωγή ενός ψηφιακού φόρου και την υιοθέτηση ενός εταιρικού φόρου, και αφετέρου καλούν την Κομισιόν να δράσει για να δημιουργηθεί ένα ευρωομόλογο ανάκαμψης, το οποίο θα διασφαλίζεται από την Ένωση και όχι από τα κράτη μέλη.

«Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα εκδίδει ευρωομόλογα είναι η πιο άμεση και απλή λύση στην παρούσα, οξεία κρίση της Ευρώπης» καταλήγουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

About Author