Τι θα κρίνει την επιστροφή σε καθεστώς καραντίνας; “Παράδειγμα προς αποφυγή” όσα συμβαίνουν στην Γερμανία

«Περιμένουμε και στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στη Γερμανία», ανέφερε αρχικά ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN για να προσθέσει: «Με τη δέσμη των μέτρων που θα λάβουμε, δεν θα ξεπεράσουμε το R0 1, το οποίο θα είναι για μας ένα σημείο ανησυχίας».

Αυτό στο οποίο αναφέρεται ουσιαστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ένα (1) είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής του covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο.

«Αν ανέβει πάνω από το 1 ο ρυθμός αναπαραγωγής, σημαίνει επέκταση της επιδημίας. Αν δούμε ότι το R0, που είναι ένας δείκτης που σχετίζεται με τη θνησιμότητα, με τις εισαγωγές στις μονάδες και τις νοσηλείες, ξεπεράσει αυτό που θέλουμε, ενδεχομένως να αναστείλουμε τα νέα μέτρα και να πάρουμε καινούρια», σημειώνει. Μάλιστα, ο κ. Σύψας έκανε σαφές ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού θα παρακολουθείται στενά και καθημερινά για να μην κινδυνεύσει κανείς. Τόνισε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση – πάντα μετά την ενημέρωση από ειδικούς – κάθε 10 μέρες ή δύο εβδομάδες.

Πρώτο πείραμα αρνητικό: Στη Γερμανία η χαλάρωση των μέτρων έφερε αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Κληθείς να σχολιάσει αν η χώρα μας είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής του Covid-19, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν γίνονται μαζικά τεστ, ο λοιμωξιολόγος απάντησε: «Θα το καταλάβουμε εγκαίρως γιατί έχουμε πολύ ωραία επιδημιολογικά εργαλεία στα χέρια μας, τα οποία μας δίνουν την πλήρη εικόνα και οποιαδήποτε ανοδική τάση θα ανιχνευθεί αμέσως».

About Author