Μάσκα: Από την “ψευδή αίσθηση ασφάλειας” στην υποχρεωτική χρήση

Από χθες, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, μονοπωλεί τη συζήτηση η επιβεβλημένη πλέον χρήση μάσκας σε καταστήματα, επιχειρήσεις, σχολεία, μέσα μεταφοράς και συνολικά σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Αυτό που προκαλεί εύλογες απορίες είναι αφενός το μήνυμα για τη αποφυγή της χρήσης της από άτομα που δεν νοσούν σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας και τη πλήρη μεταστροφή της Πολιτείας στη συνέχεια ενώ μπαίνει το ζήτημα κόστους που όπως όλα δείχνουν θα επωμιστεί αυτός που «ανοίγει την πόρτα και βγαίνει έξω».

Ο κ. Τσιόδρας, στα τέλη Μαρτίου δήλωνε πως οι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκα καθώς κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και τη διασπορά του ιού.

Στη συνέχεια, μερικές ημέρες μετά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως το κοινό μπορεί να προμηθεύεται υφασμάτινες μάσκες.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είχε πει ότι η μη σωστή χρήση της μάσκας ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέος παράγοντας η έλλειψή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τότε μέχρι τώρα, που η κυβέρνηση όχι μόνο συστήνει αλλά επιβάλλει – με πρόστιμο 150 ευρώ – τη χρήση μάσκας, τι άλλαξε είναι το δικαιολογημένο ερώτημα που θέτουν πολλοί πολίτες ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχει μπει το ζήτημα του κόστους. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η διάθεσή τους θα πρέπει να είναι δωρεάν, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή να υπάρχει έλεγχος της τιμής από την Πολιτεία.

About Author