ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο 76,2 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό

«Ζητάμε από την άφωνη επί του θέματος ΝΔ, να αρθρώσει επιτέλους λόγο και να μην σπεύσει να απαντήσει το γνωστό “Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης την οποία πρέπει να αφήσουμε να κάνει την δουλειά της χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις”, γιατί το γεγονός της διασπάθισης των 76,2 εκατ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο και η παράνομη πληρωμή στον εργολάβο, έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα από τα Εφετεία της Κοζάνης και της Λάρισας»

«Όπως πληροφορηθήκαμε, δημοσιεύτηκε πρόσφατα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο η είδηση, ότι παραπέμπονται σε δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης που αφορούν υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ, 19 μέλη παλαιότερων διοικήσεων και στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ»», υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσθέτοτνας ότι «πρόκειται για την 2η πράξη του μεγάλου σκανδάλου συνολικού ύψους 76,2 εκατ. ευρώ, η 1η πράξη του οποίου ύψους 33,2 εκατ. ευρώ, έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και η σχετική δίκη άρχισε το 2019 και πήρε αναβολή για τις 4 Μαΐου 2020».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το σκάνδαλο αυτό αφορά στις παράνομες πληρωμές σε κατασκευάστρια εταιρεία μέσω υπερκοστολογήσεων, ποσού 76,2 εκατ. ευρώ, για έργα στην Εγνατία οδό στην διάρκεια της κατασκευής του έργου στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2005 έως 2009».

«Η αποκάλυψη του σκανδάλου ξεκίνησε με την άρνηση της επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου να υπογράψει την σχετική πράξη παραλαβής, και μετά από πολύχρονες προσπάθειες συγκεκριμένων στελεχών της «Εγνατία Οδός ΑΕ», να παραμείνει σε εκκρεμότητα η οριστική παραλαβή του έργου, παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο προηγούμενης διοίκησης της «Εγνατία Οδός ΑΕ», τον Δεκέμβριο του 2015.

» Ζητάμε από την άφωνη επί του θέματος ΝΔ, να αρθρώσει επιτέλους λόγο για αυτό το απεχθές σκάνδαλο. Και να μην σπεύσει να απαντήσει το γνωστό «Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης την οποία πρέπει να αφήσουμε να κάνει την δουλειά της χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις», γιατί το γεγονός της διασπάθισης των 76,2 εκατ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο και η παράνομη πληρωμή στον εργολάβο, έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα από τα Εφετεία της Κοζάνης και της Λάρισας».

» Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό στον καθένα, 76,2 εκατομμύρια από το Δημόσιο ταμείο, καταβλήθηκαν παράνομα και με πλαστά στοιχεία στον εργολάβο, και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Και για την παράνομη αυτή πληρωμή κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, μέλη των διοικήσεων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κατά την επίμαχη περίοδο, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

» Νομίζουμε ότι δεν θα ήταν υπερβολικό να ζητήσουμε από την Ν.Δ. να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό αν στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους στο σκάνδαλο των 76,2 εκατομμυρίων Ευρώ, έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί σε διοικήσεις άλλων Δημόσιων Οργανισμών.

» Η διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», να πληροφορήσει (όπως οφείλει) τον ελληνικό λαό, αν είναι αλήθεια ότι με το νέο οργανόγραμμα που εφάρμοσε, ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο των 76,2 εκατ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν. Να μας πει επίσης, τι μέτρα έλαβε, μετά την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, ή προτίθεται να λάβει για την διεκδίκηση και επιστροφή στο Δημόσιο, των 76,2 εκατ. ευρώ. Να μας πει, αν διεκδίκησε ή πρόκειται να διεκδικήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών που έχει στα χέρια της και σχετίζονται με την καλή εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων και που κατά πληροφορίες ανέρχονται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Και τέλος να διαψεύσει τις φήμες που διαδίδονται ότι δεν πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στις 2 δίκες που προαναφέρονται».

About Author