Ερευνα: Πού επιβιώνει περισσότερο ο κοροναϊός στον αέρα

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται να αιωρείται στον αέρα σε χώρους με πολύ κόσμο ή σε δωμάτια που δεν αερίζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Research.

Συγκεκριμένα, σε δύο νοσοκομεία στην Ουχάν στην Κίνα, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη του γενετικού υλικού του ιού να αιωρούνται στον αέρα σε τουαλέτες, σε έναν μεγάλο και πολυσύχναστο εσωτερικό χώρο και σε δωμάτια στα οποία το ιατρικό προσωπικό άφηνε τον προστατευτικό του εξοπλισμό.

Οι άνθρωποι παράγουν δύο είδη σταγονιδίων όταν αναπνέουν, βήχουν ή μιλάνε. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος προτού προλάβουν να εξατμιστούν, προκαλώντας μόλυνση κυρίως μέσω των αντικειμένων στα οποία επικάθονται. Τα μικρότερα, αυτά που σχηματίζουν τα λεγόμενα αερολύματα, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κε Λαν του Πανεπιστημίου της Ουχάν βρήκαν αερολύματα σε θαλάμους ασθενών, σουπερμάρκετ και κατοικίες. Πολλά περισσότερα εντοπίστηκαν σε τουαλέτες και σε δύο σημεία από τα οποία περνούσε πολύς κόσμος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση αερολυμάτων εντοπίστηκε στα δωμάτια όπου το ιατρικό προσωπικό άφηνε τον προστατευτικό του εξοπλισμό, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι σωματίδια που μόλυναν τα σύνεργά τους μπορεί να έγιναν αερογενή, μόλις αφαιρέθηκαν οι μάσκες και τα γάντια.

Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία του εξαερισμού, του περιορισμού του συγχρωτισμού και των κανόνων υγιεινής και καθαρισμού, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ερευνητές δεν επιχείρησαν να αποδείξουν κατά πόσον τα αερογενή σωματίδια είναι μολυσματικά.

About Author