Επιστροφή με μάσκες στα σχολεία;- Το σχέδιο για να ανοίξουν οι εκκλησίες- Τι συζητά η αρμόδια επιτροπή

Πώς θα είναι η καθημερινότητα σε πολλά θέματα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

«Έχει περάσει το πολύ δύσκολο, το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες, εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας» ανέφερε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.

«Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται. Θα υπάρχει χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία» επισήμανε ο λοιμωξιολόγος.

«Υπόκλιση σεβασμού στις εικόνες»

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκκλησιών: «Στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει, υπάρχει ήδη σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια… Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησίας και η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πώς θα ανοίξουν. Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς, θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση… Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Σύψας μάλιστα έκανε και μία νύξη για τις γαμήλιες δεξιώσεις: «Δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα».

«Δεν έχουμε επιλύσει το θέμα της μάσκας στα σχολεία»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη».

Αυστηρή επιτήρηση στα καταστήματα

«Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα, θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση. Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες».

Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ως εξαιρετική ιδέα το σπάσιμο των όρων προσέλευσης των εργαζόμενων στην εργασία τους. «Ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ και ιδίως στο μετρό. Όλα συζητούνται μαζί με το υπουργείο Μεταφορών».

«Απόσταση πάνω από 2 μέτρα στις παραλίες»

Ο Νίκος Σύψας χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετική ιδέα και το να δοθούν προς χρήση στους πολίτες κομμάτια του μετώπου που δεν είχαν αξιοποιηθεί στην παραλιακή για μεγαλύτερες αποστάσεις. Έκανε λόγο για πάνω από 2 μέτρα απόσταση στην παραλία το καλοκαίρι.

About Author