Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν θα υπάρξουν μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις

Δεν θα υπάρξουν μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις στη βοήθεια και στους πόρους που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι πρωτοφανής σε μέγεθος όπως και η πανδημία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε πως στην αρχή της κρίσης υπήρξαν αρκετές αστοχίες από την ΕΕ, αλλά εξήγησε πως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει οργανωμένα, συντονισμένα και ομαλά στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της εξόδου από την κρίση και την ανάκαμψη.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα χρήματα που θα διατεθούν από το νέο ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων ή δανείων απάντησε πως το κριτήριο για αυτό θα είναι τι είδους δαπάνες θα καλύπτουν αυτά τα χρήματα. Θα υπάρξει τόνισε ισορροπία ανάμεσα στις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Δάνεια θα θεωρούνται οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν σε βάθος χρόνου, διευκρίνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

About Author