Κενό ασφαλείας στο 13033 -Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε εργαλείο για υποκλοπή δεδομένων μπορεί να μετατραπεί το 13033. Διαπιστώθηκε κενό ασφαλείας που επιτρέπει σε επιτήδειους να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» «είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 -ο πενταψήφιος αριθμός για την άδεια μετακίνησης-  και τα οποία μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς “κρατικές” οδηγίες».

Πρόκειται για πρόβλημα που εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από το οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών. Αυτή η αδυναμία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων και είναι γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια.

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα, παραδέχονται ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, καθώς είναι θέμα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Οι ίδιες πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν και προσθέτουν ότι το 13033 έχει μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, η οποία περιορίζεται στην επιβεβαίωση που αποστέλλεται για τις μετακινήσεις. «Σε καμία περίπτωση ο πενταψήφιος αριθμός δε θα στείλει μήνυμα ως Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά ούτε θα ζητήσει ποτέ σε πολίτες να μπουν σε κάποιο λινκ», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

About Author